Nazistmarschen i Eskilstuna blockerades

2012-05-03 16:59:13
Det såg ut som om Eskilstuna gick man ur huse för att stoppa nazisterna på 1 maj. Den planerade nazistiska marschen till Smörparken blockerades av gott och väl tusen eskilstunabor.

Nazistiska Svenskarnas Parti (f d Nationalsocialistisk Front) och Förbundet Nationell Ungdom hade av polisen fått tillstånd att demonstrera i Eskilstuna på 1 maj. Trots att de mobiliserade från hela landet fick de inte ihop mer än 70 tillresta anhängare.
Nazisterna samlades vid Faktoriholmarna, 500 meter därifrån. Deras samlingsplats täcktes av ett stort uppbåd kravallutrustad polis.
När nazisterna började tåga vällde motdemonstrationerna fram mot Faktoriholmarna. Vid det laget var det kanske 400 motdemonstranter på plats. Men där hade polisen upprättat en avspärrning, så motdemonstranterna begav sig då i riktning mot Smörparken, dit polisen gett nazisterna tillstånd att marschera.

Motdemonstranterna var gott och väl 600 när de kom fram till Smörparken. Det var alldeles för många för att polisen skulle kunna stoppa dem.
Det var rena folkfesten – tills nazisterna dök upp på andra sidan bron. På grund av alla eskilstunabor som ställt sig i vägen för deras planerade marschväg ­hade de tvingats ta en omväg på andra sidan ån. Sällan har väl nazister sett så frustrerade ut som när de kom tågande över bron och såg att den gröna park där de tänkt hålla sitt möte hade fyllts av lokalbor som tydligt visade sin avsky för det nazistiska budskapet.

Fler och fler människor strömmade till och snart var det över tusen människor som sjöng och ropade ut sitt motstånd mot nazism och rasism.
Nazisterna trängdes ihop uppe på en liten stenbelagd ­rondell och för varje minut som gick såg de allt ilsknare ut.
Till slut gjorde de ett försök att attackera motdemonstranterna. Nazisterna använde sina kraftiga banderollpinnar som vapen, men antirasisterna var helt ­enkelt för många.
Plötsligt, antagligen på given signal, kom ett helt regn av glas­flaskor flygande från nazisterna och rätt över klungan av eskilstu­nabor som samlats vid Smörpar­ken.
Nazisterna bröt också upp gatsten från rondellen och kasta­de mot demonstranterna.
När nazisterna misslyckats både med att hålla sin manifestation i Smörparken och med att få bort alla människor från parken gav de upp och tågade därifrån. De begav sig tillbaka till Faktoriholmarna, där de stod i skydd bakom en mur av poliser.
Några enstaka motdemonstranter kastade mindre stenar mot nazisterna, men på det stora hela var det en fredlig demonstration.

Första maj 2012 har visat hur stora massdemonstrationer kan både stoppa och demoralisera rasisterna. Den framgångsrika antirasistiska kampen i Eskilstuna har gett råg i ryggen på alla lokala antirasister.
Naturligtvis försökte lokala media skapa sensation genom att skriva om ”demonstration som urartade i kravaller”, men de som svarade för systematiskt våld var de extremt aggressiva nazisterna, som kom utrustade med till fanor kamouflerade påkar samt tomglas. Inte heller var det en demonstration av så kallade ”aktivister”, utan det var alla möjliga eskilstunabor. Som en äldre dam sa till Radio Sörmland:
– Vi är vanliga eskilstunabor och vi är här för att säga att det är vår stad och vi vill inte ha hit nazister!
RS Eskilstuna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!