Nazistsekt vill bilda parti

2014-10-09 13:59:59

foto: Offensiv
Den våldsamma nazistsekten SMR vill bilda parti efter att ha kuppat sig in på SD:s valsedel.

Den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen (SMR) vill bilda ett parti efter att de lyckades kuppa till sig ett kommunalt mandat genom SD:s valsedel i Ludvika. Samtidigt står tre av deras medlemmar under åtal för mordförsök och flera har dömts för attacken i Kärrtorp.

Det är tre medlemmar i SMR som nu blir åtalade för mordförsök och medhjälp till mordförsök efter att de ifjol den 7 december oprovocerat försökte mörda nigerianen Fidel i Hökarängen. Det var sent på natten då nazisterna gav sig på två mörkhyade män. En av dem lyckades springa ifrån attacken, men Fidel blev knivhuggen i magen och var nära att dö. Allt tyder på att attacken berodde på hudfärg.

Till en början lades fallet ner då åklagaren inte kunde fastställa vem som utdelat knivhuggen, trots att alla tre personerna hade fastnat på video från tunnelbaneperongen strax före attacken. Efter SVT:s Uppdrag gransknings reportage den 22 april lämnade ytterligare två personer sina vittnesmål och pres­sen ökade på polisen och rättsväsendet att ta det rasistiska överfallet på allvar. 

En vecka senare, den 15 december, attackerades Linje 17 mot rasisms demonstration mot nazistvåld i Kärrtorps centrum av drygt 30 SMR-nazister. De tre som åtalas för överfallet på Fidel deltog även i den attacken. Kärrtorpsdemonstrationen anordnades mot bakgrund av nazistiskt klotter i Kärrtorp, misshandel i Björkhagen, försök till misshandel i Kärrtorp och knivdåden i Hökarängen.

Det var aktivister från Linje 17 mot rasism som kom i kontakt med Uppdrag gransknings reportrar och kunde lämna uppgifter om händelsen. Detta efter att aktivister två dagar senare träffade en bekant till Fidel på torget i Kärrtorp, under en affischeringsaktivitet inför den Kärrtorpsdemonstration som senare skulle attackeras, som berättade om knivdådet i Hökarängen.

Samma nazister som kom attackera demonstrationen i Kärrtorp fick polistillstånd att marschera till Greklands ambassad den 9 november ifjol, en månad innan de knivhögg Fidel. Trots de stora manifestationerna mot nazism som har ägt rum har nazisterna fått luft under vingarna. Inte minst efter Sverigedemokraternas valframgångar och SMR:aren Pär Öbergs kupp in i Ludvikas kommunfullmäktige via SD:s öppna valsedel. Även Svenskarnas parti (SvP) tog ett mandat i Säter på samma sätt.

Nu vill SMR bilda ett parti. Samtidigt lägger konkurrerande nazistiska SvP ner sin tidning ”Realisten” efter valfiaskot med noll mandat, efter sin storsatsning med 30 kommunvalsedlar. SvP:s nederlag kan vi tacka alla antinazister för, som varit ute och protesterat mot nazistvåld och nazistsamlingar.

För att bilda ett parti behöver SMR 1 500 namnunderskrifter. SMR:s führer Klas Lund  säger på nazistsektens hemsida: ”Skulle det mot all förmodan inte finnas 1 500 personer som är villiga att skriva på, ja då är det nog dags att dödförklara det här folket”.

Även om konkurrenterna SvP har en mjukare framtoning får vi inte tro att SvP är mindre våldsamma för det. Deras medlemmar åker på träningsläger med nazister i Ukraina och på internationella kvinnodagen den 8 mars i år försökte SvP:are mörda fyra kvinnorättsaktivister i Malmö. 

 Nazism står för våld, terror och hot. Förra veckan uppmärksammades det i tidningen Kontsnären att politiska konstnärer har utsatts för nazistvåld och hot:

– Det handlar både om hot och angrepp som riktas mot samtidskonstnärer och deras familjer. Klart är dock att hoten är en direkt konsekvens av deras konstnärliga verksamhet, säger Konstnärens chefredaktör Anders Rydell i tidningen. Granskningen har utförts av journalisten Sanna Samuelsson, som menar att polisen inte tar dessa hot på allvar.

Som socialister måste vi kämpa för att våldsamma nazister inte ska växa eller bilda parti eftersom det skulle utgöra ett ännu större hot för alla socialister, hbtq-aktivister, feminister, rättvisekämpar och så vidare. Nazistiska samlingar är förberedelser till våldsattacker. 

Men om det är akut att stoppa deras marscher och samlingar kan vi inte glömma den stora uppgiften: Att bilda ett socialistiskt alternativ som kan fånga upp missnöjet och omsätta det i gemensam kamp mot rasism och högerpolitik.

Vi kan dock inte förvänta oss att polisen eller ett förbud av nazistiska partier eller organisationer ska få nazisterna att försvinna. 

Svaret måste vara inkluderande kamp underifrån för att omvandla samhället i grunden. 

Rasism och våld är djupt rotat i det kapitalistiska samhället genom dess nationalism, imperialism, kolonialism och avhumanisering. 

Kapitalisterna har också ett behov av att splittra arbetarklassen och hindra oss från att kämpa tillsammans mot  rasism, högerpolitik och kapitalism. ■