Nedskärningar sänker Sundsvalls äldreomsorg

2016-02-17 14:25:30
Det ser fortsatt ut som om det är undersköterskor som kommer att drabbas av personalneddragningarna inom Sundsvalls äldreomsorg.

–I dagsläget har vi inte fått uppgifter om neddragningar av sjuksköterskor, säger Conny Carlsson som är ombudsman för Vårdförbundet. 

Men han betonar när jag pratar med honom att:

– Neddragningarna drabbar såklart även sjuksköterskorna. Det blir färre personal på boendena och mer arbetsbelastning. menar Conny Carlsson.

Offensiv har även pratat med Anton Berglund som jobbar på Lindgården, ett äldreboende i Sundsvall. Han berättar att det har uppstått en ökad frustration bland personalen. De upplever att de har allt mindre möjligheter för att kunna påverka sitt arbete. 

Schemasystemet Time Care har tagits bort, vilket var ett slags tvättstugeschema där man kunde lägga fram önskescheman. Dessutom tas inte vikarier in längre, vilket gör att personal oftare beordras in för att jobba.

Anton menar att det kanske största problemet är att det inte tas in vikarier.

– Det är redan nu jobbigt med många sjukskrivna. Nu blir det fler avslag på ledighetsansökningar samt att personal beordras in till arbetspass på lediga dagar.

Debatten och inläggen fortsätter på sociala medier och i Sundsvalls Tidning samma dag som Offensiv går i tryck den 16 februari. PRO i Tuna-Matfors skriver i en insändare att:

”Det största problemet är nog personaltätheten, som hela tiden skall dras ned. (…) följden av detta blir att personalen inte orkar med arbetssituationen, vilket ofta leder till kostsamma sjukskrivningar.”

Nu behövs  kamp och protester både från personal och anhöriga för att stoppa nedskärningarna.  ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!