Nej till ACE & Aurora

2018-11-28 14:48:40
Det var många som nyfiket stannade och lyssnade när Rött Forum Luleå i helgen arrangerade en demonstration mot krigsövningen ACE som just nu pågår i norra Sverige, Finland och Norge.

–Hur arbetar flera av de länder vi övar med för fred runt om i världen? Hur har USA:s ”insatser för fred” fungerat i Irak? I Syrien? I Afganistan? Det frågade sig Fatima Linna Trabelsi som talade för Rött Forum.

Ett litet men högljutt demonstrationståg fick sedan lulebornas uppmärksamhet med talkörer som ”Varken Putin, IS eller Trump – nyckeln till fred är enad kamp”, ”Svenska vapen vart går dom? – Det bryr sig inte staten om!” och ”Nej till Ace, nej till Aurora – elitens krig är inte våra!”

– Trump gjorde för några dagar sedan en vapenaffär med Saudiarabien för 960 miljarder kronor, ett land som både kränker mänskliga rättigheter i det egna landet, men också deltar i kriget i Jemen och har stöttat miliser i både Syrien och Irak.
– Sju av de nio länder som deltar i ACE är på listan över de som köper mest vapen från Sverige. Från år 2000 har svensk vapenexport till krigsförande länder ökat med 2,8 procent till 46 procent (2013). Sedan dess har andelen minskat något men ligger fortfarande långt över nivåerna i början på 2000-talet, sade Fatima Linna Trabelsi.
Efter Fatima talade Barbro Midbjer, som är aktiv i Kvinnor för Fred och Nato ut ur Norrbotten. Hon berättade om hur övningarna här är direkt kopplade till krig i Afghanistan och andra orter och hur även Norrbotten med i princip en Natobas kommer att bli måltavla om dagens konflikter eskalerar.

Liv Shange Moyo från Rättvisepartiet Socialisterna var sista talare.
– ”Fred på jorden” låter som en sliten utopi idag – men det är bara för att det krävs en socialistisk samhällsomvandling för att ta det från utopi till verklighet. Alla vill ju ha fred, men kriget om ”kakan”, om världens resurser, pågår över våra huvuden…
– Det är alla vi som ”bakar kakan” som måste upp på scenen och ta kampen för att äga den, och inte bara äga kakan utan ”hela bageriet”. För oss blir det inte svårt att fördela resurserna demokratiskt, utan våld. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!