Nej till invasionen från Etiopiens opposition

2007-01-10 14:25:07
Tamirat Simeneh har 25 år av politisk aktivitet i Etiopien bakom sig. De senaste åren har han bott i Sverige och sökt politisk asyl. Han har fram till nyligen arbetat som partisekreterare för den svenska sektionen av CUD, Etiopiens största oppositionsparti.

Vad tycker du om Etiopiens invasion av Somalia?

– Först skulle jag vilja citera profeten Mohammed angående Etiopien: ”Etiopien är ett land där ingen har fel, ett land av skrivare”. Islamisk tro i Etiopien har växt fram fredligt, kristna och muslimer lever tillsammans, man har t o m hjälpt varandra att bygga kyrkor och moskéer.
– Samtidigt kan jag inte säga att det är Etiopiens invasion. Det är ett krig mellan den amerikanska administrationen och somaliska muslimer. Etiopien får ekonomiska fördelar av den här situationen. Jag fördömer inte bara Etiopiens diktator Meles Zenawis invasion utan också alla andra länder som stödjer muslimerna och som på det sättet har bidragit till att hetta upp situationen.
– Somalias problem måste överlämnas till somalierna.

Vet du något om reaktionerna bland vanliga etiopier?
– Enligt mina kontakter stödjer majoriteten av folket inte alls Meles invasion. Man frågar sig vad han har för intressen av detta? I parlamentet har många ledamöter protesterat. Många vill inte skicka sina barn till en meningslös krigsfront. Kriget resulterade i en snabb seger i Somalia, men det skapar en långvarig röra i Etiopien. CUD har fördömt kriget som orättfärdigt.

På vilket sätt stödjer USA Etiopien?
– Det är välkänt att USA, även efter Meles Zenawis valkupp 2005 och blodiga förtryck av all opposition, har fortsatt att ge stora ekonomiska bidrag till Meles Zenawi. Direkt efter invasionen gick Vita huset ut och gav sitt stöd, enligt Associated Press-skribenten George Gedda den 26 december, för att det skulle vara en genuint etiopisk säkerhetsfråga att agera mot islamistiska grannar.

Kommer invasionen att stärka Meles?
– Nej. Denna illegala invasion spär på hans misslyckande. Idag flyr många fackföreningsaktivister, demokrater och journalister landet. Många oppositionspartiledare, aktivister för mänskliga rättigheter och Melesmotståndare är arresterade. Ekonomin är helt under kontroll av det regerande partiet, bönder har inte rätt att äga eget land. Studenter klagar på den etniska reaktionära politiken. Nu ökar motsättningarna, invasionen är snarare en dödgrävare än en förstärkning av hans makt.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!