”Nej till Nato! Nej till krig”

2017-05-17 23:44:46
Ett starkt motstånd syntes både mot militärövningen och svenskt medlemskap i Nato under demonstrationen mot Aurora 17, den tre veckor långa militärövningen som ska utövas på Gotland samt kring Stockholm, Göteborg och Mälardalen i september och ska involvera 20 000 soldater. 

Under eftermiddagen den 14 maj samlades ett hundratal personer och marscherade med skyltar, banderoller & megafoner från Gullmarsplan över Skansbron via Götgatan till Medborgarplatsen i Stockholm. Slagord som ”Nej till Nato! Nej till krig”, ”Nej till Nato! Ja till fred!” och ”Stoppa, stoppa, stoppa Aurora!” ropades fram tills att talen skulle börja.
Pelle Sunvisson som var med och startade kampanjen ”Stoppa Aurora!” uttryckte i sitt tal oro över bristen på krav som Sverige ställer på länderna som ska delta i krigsövningen. Länderna i fråga behöver endast informera svenska myndigheter om de vapen och utrustning de skeppar in i landet utan att några kontroller genomförs. Sunvisson tog även upp möjligheten för deltagande länder att föra in kärnvapen i Sverige.
–…samtidigt som man tog Värdlandsavtalet så ändrade man ju reglerna för tullfrihet. … Det betyder att det finns inga garantier, ingen svensk myndighet kan ge några garantier, vi kan bara hoppas.
Redan förra året visade Sifos undersökningar att fler svenskar var emot ett svenskt Natomedlemskap (33 % för, 49 % emot, 18 % osäkra); krigsövningen Aurora, som beräknas kosta Sverige 583 miljoner kronor, lär inte stoppa oppositionens växande antal.

Ulla Gribbe
– Nej till Nato! Det är helt absurt, det föreslogs en fredsminister men det förslaget föll platt. Nu är Peter Hultqvist på väg till USA, av alla politiker de kan skicka så skickar de en försvarsminister. Diplomati istället för vapen är min åsikt.

Camilo Yxmark
– Jag kom med min fru för att det här är en viktig fråga. Att rusta upp för krig är att provocera och det vi tränar på är att så effektivt som möjligt kunna döda varandra.

Filip Zetterlund
– Jag anser att allt de snackar om är att länderna inom Nato ska hjälpa varandra, men egentligen är det en modernare form av vasallsystem som USA använder för att göra Europa militärt och politiskt beroende av USA. Vi har sett i Libyen, Irak och Afghanistan hur Nato har fått Europas länder att delta i deras krigsäventyr i Mellanöstern som har bidragit till den politiska destabiliseringen som i sin tur har lett till att de islamistiska terroristerna har tagit över så stora områden i Mellanöstern. .


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!