Nej till Nato och USA-militär

2017-05-10 18:03:42

foto: Leonel Yanez / Flickr CC


I höst genomförs Sveriges största krigsövning på 20 år. Krigsövningen, som döpts till Aurora 17, är en övning med deltagande från samtliga stridskrafter. Tillsammans med soldater från Natoländerna Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Norge och USA ska över 19 000 svenska militärer öva på hur värdlandsavtalet med Nato (Host Nation Support, HNS) kan fungera i praktiken. ”Att öva värdlandsavtalet är ett av målen med övningen”, sa överbefälhavare (ÖB) Micael Bydén i januari.

Under övningen kommer 1 000 amerikanska militärer från flera av USA:s försvarsgrenar att befinna sig på och kring Gotland. I april var den fyrstjärnige amerikanske generalen David G. Perkins på Gotland som en del i förberedelser för övningen samt för att dra upp planerna på ett ännu närmare samarbete mellan svensk och amerikansk militär.
S-MP-regeringen stänger dörren för flyktingar men öppnar den på vid gavel för USA:s militärer och Nato.

Höstens stora krigsövning är ännu ett svensk bidrag till den upptrappade militariseringen av Östersjöområdet, vilket i sin tur högern och generalerna kommer att ta som ursäkt för att ställa nya krav på Natomedlemskap och högre försvarsutgifter. ”ÖB Micael Bydén och Högkvarterets chef Dennis Gyllensporre – pekar i ett underlag till regeringen inför nästa försvarsbeslut på fördelarna med traktatsbundna försvarsförpliktelser – alltså det som finns i Nato, men som det militärt alliansfria Sverige helt saknar i dag”, rapporterade Svenska Dagbladet i mars.
I veckan kom också avslöjanden om att Försvarsmakten kräver att anslaget höjs med ytterligare 9 miljarder kronor till år 2020.
Detta utöver de 10,2 miljarder mer som Försvarsmakten fick efter S-MP-regeringens uppgörelse med de tre högerpartierna C, L och KD och de närmare 500 miljoner extra som man fick i vårbudgeten.
Regeringens försvarsuppgörelse med de tre högerpartierna betyder att militärutgifterna ökar till över 50 miljarder år 2020. Får generalerna som de vill blir slutnotan år 2020 över 55 miljarder kronor.

Även de ökade militärutgifterna, liksom värnplikten, är ett led i anpassningen till Nato:s krav på att medlemsländerna rustar upp. Det råder enighet mellan regeringen och allianspartierna om att Sverige ska följa med Nato:s militärutgifter uppåt på bekostnad av välfärden.
Delta i protesterna mot Aurora 17 och andra krigsövningar.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:

  • Nej till höjda försvarsanslag. Kamp för omedelbar militär nedrustning.
  • Rusta välfärden – inte militären. Offentliga satsningar för jobb, välfärd och bostad till alla.
  • Riv upp värdlandsavtalet med Nato. Nej till svenskt Natosamarbete och -medlemskap. 
  • Stoppa vapenexporten. Förstatliga krigsmaterielindustrin under löntagarnas demokratiska kontroll och styre. Omvandling av krigsindustrin till civil produktion.
  • Global kamp mot imperialismens plundring och militarism. Bygg en massrörelse mot terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!