Nej till slavliknande scheman på Haninges äldreboenden

av Mattias Bernhardsson

Politikernas nedskärningar raserar äldreomsorgen i Haninge (foto: Creative commons).

Inte nog med att undersköterskor och vårdbiträden på Haninges äldreboenden arbetar skift och varannan helg – nu införs ett 12-timmarspass på helger. ”Patientsäkerhet och kvalitét kommer bli lidande. Redan idag är vi slitna och trötta när dagens arbetspass är slut”, skriver anställda i ett protestbrev riktat till förvaltningschefen Eva Ingemarsdotri.

”Förut har vi känt oss stolta att vi jobbar för kommunen och inte blir lika dåligt behandlade som de privata aktörerna gör med sin personal. Men här sitter vi idag och känner oss överkörda”, fortsätter brevet.
Jag har pratat med fyra undersköterskor och vårdbiträden på Haninges äldreboenden som varnar för ökad utbrändhet och personalflykt:
– Det som händer i vår bransch är en katastrof. Vi på golvet körs över, trots att vi kan och förstår vilket behov våra patienter har.
– Scheman sätts inte utifrån våra patienters behov. Att jobba heldag till kl 22 för att sen börja jobba kl 07 igen. Kommer inte nattpersonalen är det den som jobbar längst som är tvungen att stanna kvar.

– De har minskat dagpersonalen med en personal. En börjar kl 08, fast behovet är väldigt stort på morgonen. Sen tycker vi personal att det är bra om alla börjar kl 07 så vi alla får en rapport och tillsammans gör en arbetsfördelning och finns på plats. Att arbeta med sjuka människor är tungt både fysiskt och psykiskt, och behovet av hjälp går inte alltid att förutse.
– Många duktiga och kunniga undersköterskor börjar tröttna och letar nya jobb. Det är otroligt svårt att se något ljus i denna bransch då chefer och förvaltning kör sitt eget race och bara bryr sig om ekonomin. Äldreomsorgen och sjukvården har tappat sitt fokus.
– Alla har vi olika familjesituationer. Min kollega jobbar 8-20 och sen 7-15 dagen efter och fick inte se sin dotter förrän efter 15-passet. Hon sov när hon gick till jobbet, sov när hon kom hem och sov när hon gick igen.

Orsaken till dessa nya skandalscheman är politikernas nedskärningar på äldreomsorgen. De styrande politikerna har beslutat om en budget där kommunens verksamheter ska uppnå ett överskott på hela 2,5 procent.
Rättvisepartiet Socialisterna varnade under förra sommarens budgetdebatt att detta skulle innebära nedskärningar på 16,8 miljoner kronor under 2019 och la därför ett förslag utan vare sig överskottsmål eller nedskärningskrav. Men det röstades ned. ”Rättvisepartiet Socialisterna talar osanning”, fick vi veta. 
Men i Äldrenämndens remiss på det nya budgetdirektivet från den 13 februari i år bekräftas att det var sant: ”den tilldelade ramen [innebär] ett krav på effektiviseringsåtgärder motsvarande minst 16,3 mnkr jämfört med verksamheten under 2019”.

Det behövs stora protester för att styrande tjänstemän och politiker ska ändra sig. 
Det behövs ett äldrevårdsuppror, med demonstrationer vid politikernas möten. 
Det finns till att börja med en hemlig grupp på nätet för anställda på Haninges äldreboenden för att diskutera möjligheten till motstånd. 
Alla anställda som vill gå med i gruppen kan mejla till:
rs.haninge@socialisterna.org.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!