Nej till stordrift av Handens skolor

2018-02-14 13:41:56

foto: Robert Bielecki
Det behövs en ny skola för Runstensskolan, men det tycker inte kommunledningen som vill ha stordrift.

– Rättvisepartiet Socialisterna säger nej till Kommunstyrelsens planer på att omorganisera förskoleklasser och grundskolor i Handen till stordrift, slog Mattias Bernhardsson, Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Haninges gruppledare, fast i måndagens kommunfullmäktige.

Under fullmäktigemötet frågade Mattias Bernhardsson (RS) ut Grund- och förskolenämndens ordförande Maria Fägersten (S) om det politiska styrets planer att flytta Runstensskolan och Söderbymalmsskolan i Handen samt att drastiskt utöka elevantalen i de nya lokalerna.
– De anställda som har pratat med oss anser att det pedagogiska uppdraget undermineras av stordrift på barn och att tryggheten minskar när små barn och unga elever får sina lokaler nära äldre barn och vuxna elever. Håller du med om det? frågade Mattias.
Maria Fägersten (S) svarade:
– Haninge växer och vi behöver bygga fler skolor så att alla får plats. Vi behöver också utreda andra alternativ för att hålla nere kostnaderna. Det ska naturligtvis komma med ett barnperspektiv. Men det är just nu för tidigt för att veta om detta är bra eller dåligt.
Med ”andra alternativ” avses att kommunen vill hyra KTH:s före detta lokaler i Riksäpplet av fastighetsbolaget Hemfosa fastigheter– vägg i vägg med gymnasie- och vuxenutbildningen – istället för att kommunen bygger egna skolor med pedagogiskt riktiga lokaler.

Runstensskolan är sliten och måste ersättas. RS vill bygga en ny F-6-skola för Runstensskolan istället för att klämma in eleverna i en superstor F-9-skola i nuvarande Söderbymalmsskolans lokaler. Detta var också kommunledningens (S, MP och C) uppfattning fram till nyligen. Faktum är att det redan finns 228 miljoner kronor avsatta för en ny skola i kommunens budget. Men nu vill de spara pengar på barnens bekostnad, samtidigt som kommunen gör stora överskott.
Större befolkning och därmed fler elever kräver fler skolor, inte att förskoleklasser tvingas dela lokaler med grundskolor och gymnasier och klasstorlekarna ökar. Kommunen måste ta fram en plan för fler skolor i Handen.
– Barnperspektivet borde ha kommit först, ni borde ha börjat med att diskutera med pedagogerna innan ni tog beslut i kommunstyrelsen. Det märks att Socialdemokraterna inte längre är ett arbetarparti när varken lärare, anställda, föräldrarna eller facken har tillfrågats om synpunkter. Tycker du att det är rätt med så här stora beslut bakom ryggen på anställda, fack och föräldrar?
Nämndordföranden svarade att
de visst tycker att det är viktigt att ta med de anställa och föräldrarna – lite av en motsägelse då Kommunstyrelsen redan har fattat beslut om Söderbymalmsskolan: ”Kommunstyrelseförvaltningen får ett fortsatt uppdrag att flytta Söderbymalmsskolan till Riksäpplet samt att ta fram ett förslag till hyresavtal.”
Maria Fägersten (S) avslutade med att distansera sig själv och nämnden från beslutet i Kommunstyrelsen och poängtera att Grund- och förskolenämnden från sitt håll återremitterade (sköt upp) beslutet om lokalprogram för en F-9-skola på Riksäpplet.

Men beslutet att flytta Runstensskolan och Söderbymalmsskolan måste även tas av kommunfullmäktige, även om kommunledningen helst vill hoppa över det. Det finns tid att påverka.
Rättvisepartiet Socialisterna kommer att kämpa för att stoppa detta vansinniga förslag. Vi har startat en namninsamling och är ute och pratar om de hittills mörkade planerna med föräldrar och lärare.
Vill du komma i kontakt med oss angående omorganisationsplanerna eller komma med i kampanjen? Kontakta oss via e-post på rs@socialisterna.org eller via telefon 072-524 42 95. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!