”Nej till strippmässan”

2006-08-11 18:54:40
Lördag den 29 maj demonstrerade cirka 50 personer i Luleå mot strippmässan och sexindustrin. Under talen stannade betydligt fler för att lyssna.

Under parollerna ”Nej till strippmässan – stäng inkörsporten till prostitution”, ”Skrota sexindustrin. Kvinnor är människor, inte varor” och ”Riktiga jobb istället för striptease. Allas rätt till en lön att leva på” demonstrerade Rättvisepartiet Socialisterna (RS) tillsammans med Elevkampanjen, Vänsterpartiet, Ung Vänster, Kvinnojouren och Tjejjouren.
”Fair Erotica” som besökte ”danspalatset” i norra Sunderbyn är ett försök till en ”upputsad” och rumsren variant av sexindustrin. Det ska vara folkligt och bara ”erotik”. Men mässan handlar förstås inte om ”erotik”, den handlar om att tjäna pengar på ett sätt som ytterligare spär på kvinnoförtrycket i samhället och som är nära kopplat till prostitution, vilket Rättvisepartiet Socialisterna avslöjade veckorna innan mässan.
Nästan 1 500 personer har skrivit på namnlistor mot strippmässan under de senaste veckorna, och många tyckte det var bra att någon stod på sig, uppmärksammade och tog strid.

Jonas Brännberg