Nej till uteslutning

2007-12-19 13:46:24
Protesterna haglar mot en utredning inom Kommunal som kan leda till uteslutning av Bilbo Göransson, ungdomsansvarig i Kommunal sektion 28.

Kommunals ordförande i Stockholms län, Elisabeth Hammarstedt, har upprört fackligt aktiva i hela landet genom att under de senaste veckorna ha använt sin tid till att på förbundskontorets uppdrag utreda om Bilbo Göransson, en ung facklig aktivist, har brutit mot förbundets uteslutningsstadga. Det ”brott” han anklagas för är att ha bifogat en kopierad A4-affisch om Septemberalliansens stora massdemonstration mot den fackföreningsfientliga högerpolitiken den 18 september (!) i en informationsfolder han har gjort och skickat ut som ungdomsansvarig.

Applåder av rasist

Att Hammarstedt i Kommunalarbetaren jämför med ”hur vi skulle ha reagerat om det istället var en sverigedemokrat som hade stoppat ned partimaterial i sektionens utskick?” är så häpnadsväckande korkat att hon applåderas på en sverigedemokrats blogg.
Hammarstedt har utrett vad kuverten och portot kostat. Anklagelsen om att Bilbo också skulle ha gjort en felaktig presentation av Kommunals krav talas det nu tyst om sedan kraven har visat sig vara helt korrekta.
Utredningen görs efter en ”hemställan” från en ung SSU:are, som just blivit medlem i Kommunal men som antagligen bara har spelat rollen av en ”nyttig idiot”. Bilbo fick i slutet av förra veckan ett rekommenderat brev från förbundet, där han gavs till den 28 december på sig att svara.
Det är uppenbart att en del av Kommunals och LO:s pampar har upplevt Bilbos initiativ till ett fackligt upprop för LO-ledda massprotester mot högerpolitiken som ett hot.
Detta i en tid då de själva, trots attackerna från högern, tycks vara mest angelägna om att förhandla om ett nytt samförståndsavtal med arbetsgivarna – inklusive eftergifter om konflikträtten.
Än värre tycks de ha upplevt hotet när Septemberalliansen fick brett stöd som ett gräsrotsinitiativ mot högerpolitiken inför riksdagens öppnande ett år efter valet, trots att ledningarna i LO och Kommunal inte ville ställa upp.
Kommunals sektioner förbjöds till sist att delta i demonstrationen den 18 september som organisationer, men Bilbo hade ändå sektionsstyrelsens stöd för att mobilisera till demonstrationen.
Allra först att reagera emot uteslutningshotet var Harry Rantakyrö och Tomas Nilsson, ordförande från Gruvtolvan och Gruvfyran i Malmfälten.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!