Nej till utvisning av hbtq-flyktingar

2016-08-03 13:13:45

foto: Hans Müller
Kamp mot rasism, homofobi och utvisningar var budskapet i RS del av paraden. Foto: Hans Müller

Lördagen den 30 juli anordnades den årliga Prideparaden i Stockholm, som avslut på Prideveckan. Kravet på stopp för utvisningar av hbtq-flyktingar fick starkt stöd.

I Prideparaden deltog 45 000 personer och ett antal politiska, fackliga och övriga organisationer samt ett stort antal företag som gjorde reklam för sig genom sitt deltagande. 

Stämningen var festlig, men med få politiska budskap. Stockholm Pride har blivit mycket avpolitiserat och kommersialiserat, med bland andra privata företag som Attendo som visar upp sig i paraden.

En viktig fråga som var tydlig i år var transpersoners rättigheter, som fortfarande är en mycket utsatt grupp i Sverige. Även frågan om hbtq-personers lika rätt till lika vård togs upp av många deltagare. 

Rättvisepartiet Socialisterna drev kampanjen för hbtq-flyktingars rätt till asyl i Sverige, och fick bra respons både före och under paraden. Hbtq-flyktingar får mycket svårare att få asyl i Sverige efter den nya asyllagen som regeringen inför, när ”särskilt ömmande omständigheter” tas bort ur lagen.

Vid Humlegården, när demonstrationen närmade sig sitt slut, dök en liten grupp nazister från Nordisk Ungdom upp och försökte provocera fram bråk. De blev fort bortkörda av demonstranterna och hämtade av polis. En attack på Prideparaden i Stockholm har inte skett på många år och visar på extremhögerns ökade självförtroende i och med det politiska klimat som råder i Sverige idag. 

Vi får aldrig ta våra rättigheter för givna,  och kampen för hbtq-rättigheter måste gå samman med kampen mot rasism och nazism. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!