Nigeria: För en 48-timmars generalstrejk

Manifestationerna den 26-27 juli var de första riksomfattande solidaritetsaktionerna till stöd för de strejkande lärarna.

Tusentals arbetare från alla fackföreningar samlades till manifestationer och demonstrationer i hela Nigeria den 26-27 juli. Protesterna var en solidaritetsaktion till stöd för den fem månader långa strejken bland universitetsanställda lärare i fackförbundet Academic Staff Union of University (ASUU).

Davy Fidel

Movement for a Socialist Alternative (ISA Nigeria)

ASUU-strejken är en utdragen kamp och arbetstagarna kräver att president Buharis regering genomför avtalet från 2019. Protestdagarna arrangerades av de två fackliga federationerna NLC och TUC. NLC:s centrala ledning gjorde det dock först efter påtryckningar från gräsrötter i facket och de strejkande akademikernas ihärdiga agitation. Denna landsomfattande protest var den första i sitt slag, då tidigare landsomfattande manifestationer riktats mot de ökade bränslepriserna. (Det helt undermåliga elnätet gör att det behövs bensindrivna generatorer för att få el. Trots att Nigeria har stor oljeproduktion saknar landet raffinaderier och importerar bensin och fotogen, vars pris under en längre tid ständigt har ökat.)

På grund av det stora trycket tvingades NLC agera. Arbetare formulerade i sina olika fackföreningar egna paroller:

  1. Stoppa plundringen! Beskatta de rika och ge stöd till de fattiga!
  2. Stoppa importen av bensin! Återuppliva raffinaderierna!
  3. Nigeria efter 60 år av självständighet – mer hunger i landet!
  4. Minska kostnaderna för politiker och pampar! Rädda massorna från hunger och fattigdom!!!

De strejkande akademikerna reste under protesten i Lagos följande paroller:

  1. Utan utbildning – ingen utveckling
  2. Gör våra universitet till ett av de bästa i världen. Nigeria har råd att finansiera universitetsutbildning om eliternas girighet stoppas.

Arbetarna på protesterna uttryckte bitterhet mot regeringens politik och kapitalismen. Arbetarnas levnadsvillkor och den ständigt obetalda minimilönen och andra attacker mot arbetarna var ämnen som diskuterades. Frågan om behovet av ett politiskt alternativ som en utväg togs dock inte upp på de officiella banderollerna eller i de fackliga byråkraternas tal.

MSA (ISA Nigeria) applåderade arbetarledarna för att de mobiliserat sina medlemmar till aktionerna. Vi uppmanade ”NLC att inte ge efter för trycket att avblåsa aktionen”, vilket har hänt flera gånger tidigare. I samma anda har vi också uppmanat till en ”48-timmars generalstrejk” i solidaritet med ASUU, och NLC måste mobilisera arbetarna för fortsatt kamp.

På aktionerna förde vi på nytt fram parollen om en 48-timmars varningsgeneralstrejk för att tvinga regeringen att ge efter för ASUU:s och andra akademiska fackföreningars krav. Det ger också en möjlighet att använda den strejken för att mobilisera hundratusentals för förbättrade levnadsvillkor, utbetalning av obetalda löner och nya prishöjningar.

Medlemmar i MSA marscherade tillsammans med arbetare med vår nya juli/augustiutgåva av vår tidning Solidarity. Kamraterna sålde över 200 tidningar och delade ut flygblad i stor skala i Lagos, Osogbo, Ibadan och Abuja.■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!