Nijat får stanna

2009-08-19 14:10:17
Efter avslag tre gånger har Nijat Turghun äntligen fått uppehållstillstånd. Detta i samband med de stora protesterna i Xinjiang i början av juli. Offensiv har uppmärksammat Nijats fall ett flertal gånger och Rättvisepartiet Socialisterna har deltagit i protesterna för Nijats rätt till uppehållstillstånd.

Sedan Bushregimens ”krig mot terrorismen” har Kina haft ett svepskäl att utöva förtryck mot minoriteter. Detta drabbade Xinjiang, även känd som Östra Turkestan av uigurerna. Deras rättigheter som icke-hankineser blev mer begränsade vilket visas tydligt i Nijats fall.

Det var under hans tid som student i Kina som han hamnade i problem med myndigheterna. De hade förbjudit hemspråksundervisningen för uigurer och Nijats underskrift fanns med i brevet till skolledningen för att få tillbaka rätten. Inom en månad var han avstängd från skolan och någon månad senare befann han sig i Sverige för att söka skydd.

Nästan fem år har passerat och nu har han äntligen fått uppehållstillstånd.
– Myndigheterna sa att jag fick stanna i Sverige på grund av de förändrade omständigheterna i Östra Turkestan och på grund av att min aktivism i Sverige blivit uppmärksammat av den kinesiska regeringen, kommenterar Nijat. Men även på grund av oppositionen i Sundbybergs Folkhögskola och ert parti!

Nu anordnar olika uiguriska föreningar protester för att uppmärksamma förtrycket mot uigurer. Kravallerna i Xinjiang har uppmärksammats världen över och chinaworker.info har skrivit många artiklar i ämnet.

Med uppehållstillståndet tänker Nijat fortsätta vara aktiv i Uiguriska Utbildningsföreningen och börja studera till läkare. Uiguriska Utbildningsföreningen driver också protester i Sverige för Östra Turkestans rättigheter. Detta drivs även med andra uiguriska organisationer och även Rättvisepartiet Socialisterna kommer att delta.

Lucía Collazos

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!