Nio procent till socialistisk, kvinnlig kandidat i Washingtons 43:e distrikt

2012-08-22 14:10:59
Att en socialistisk, kvinnlig kandidat i Washington, USA, lyckades få nästan 9 procent i valet till representanthuset vittnar om att något håller på att ske i det stora landet i väst.

Kshama Sawant, medlem i Socialist Action (stödparti till Committee for a Workers’ International i USA) fick 8,92 procent av rösterna i valet till representanthuset,  i det 43:e distriktet i Seattle, som ligger i delstaten Washington i nordvästra USA. Under paroller som “beskatta de rika” ställde hon och Socialist Action upp som ett verkligt alternativ mot de kapitalistiska högerkandidaterna.

Detta är ett beundransvärt resultat för en gräsrotskandidat med en tydlig anti-storföretag-kampanj, som dessutom ställer upp för första gången. Speciellt med den omfattande mediebojkotten som appliceras på vänsterkandidater i allmänhet. Utöver detta måste de enorma resursskillnaderna vägas in – medan motkandidaten Jamie Pedersen (Demokrat) hade en valbudget på 85 000 dollar (568 000 kronor), som han fått av olika företag etc, hade Kshama Sawant 10 000 dollar (67 000), som hon fått i bidrag av vanligt folk!

Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!