#NoBanNoWall – En vecka av upptrappade protester i New York

2017-02-08 14:57:08
Utbrottet av protester på JFK:s Internationella flygplats helgen 28-29 januari startade en veckas eskalerande protester i New York.

Här är en genomgång:

Lördag: JFK-protest

Mindre än 24 timmar efter Donald Trumps verkställande order som förbjuder tillträde till USA för personer från sju länder med muslimsk majoritet, strömmade tusentals människor till JFK-flygplatsen när de hörde att flyktingar fängslades där. Protesten inspirerade liknande demonstrationer runt om i landet som så småningom pressade en federal domare i Brooklyn till att utfärda ett tillfälligt uppskov med att verkställa förbudet.


Lördag: Taxistrejk & protest mot Uber

Fackföreningen för taxiförare i New York (Taxi Workers Alliance) bojkottade hämtningar mellan 18:00 och 19:00 på lördag kväll till stöd protesterna på JFK-flygplatsen. Deras strejk ökade trycket på domstolarna att besluta om uppskov av Trumps förbud. Uber försökte utnyttja strejken genom att sänka priset för flygplatsresor från JFK. Som svar spreds #DeleteUber på sociala medier och tog 200 000 personer bort Ubers app från sina mobiltelefoner. Protesten bidrog till att Ubers VD meddelade sin avgång från Trumps rådgivande direktörsgrupp (Business Advisory Council). Taxi Workers Alliance gjorde ett ovärderligt bidrag till kampen för rättvisa genom att visa styrkan hos organiserade arbetare som måste kämpa mot Trump, rasism och det kapitalistiska etablissemanget.


Söndag: Tiotusentals på stor protest i Battery Park

En dag efter massprotesten på flygplatsen och domstolen uppskov med verkställigheten av Trumps reseförbud, samlades tiotusentals människor i Battery Park och marscherade genom Manhattan till försvar av invandrare och flyktingar. Demokraterna ställde sig i spetsen för massprotesten, men när senator Chuck Schumer talade skrek en del i publiken åt honom för att han röstat för Trumps ministrar.


Tisdag: 3000 i protest mot Schumer ”Motstå eller avgå”

Över 3000 personer samlades vid Schumers hem i den rika stadsdelen Park Slope i Brooklyn. Schumer röstade för fyra av Trumps  ministrar och möttes av protester vid Battery Park på söndag och vid hans kontor. Demonstranterna i Brooklyn på tisdag skanderade ”Filibustra allt”, ”Bara rösta nej” och ”Avgå eller motstå”. New York Times rapporterade på måndagen att demokrater runt om i landet pressades av ett växande tryck: ”Omfattningen och ilskan i Demokraternas bas har överraskat även vissa partiveteraner. Det finns mycket mer energi mot Trump än någonsin mot George W. Bush och kriget i Irak, sade Paul Begala, en  demokratisk strateg. Jag har aldrig sett så mycket spontan gräsrotsenergi till vänster” (170130).


Torsdag: Jemenitiska butiksägare i strejk 

Under 1 000 bodegas (små livsmedelsbutiker och delikatessbutiker) i New York stängde mellan 12:00 och 20:00 på torsdag den 2 februari protest mot Trumps inreseförbud. Över hela staden, möttes New York-bor av stängda butiker med skyltar som sa: ”Vi stänger vår verksamhet till stöd för våra vänner, familj och nära och kära som är strandsatta på flygplatser och utomlands.” Tusentals samlades torsdag natt utanför Brooklyn Borough Hall.


Studentprotest stoppade Milo

Massiva protester stoppade en av extremhögerns mest kända personer, Milo Yiannopoulos, från att tala på universitetet i Berkeley i Kalifornien. Milo Yiannopoulos är mest känd som internettroll och har stoppats permanent från Twitter för sin rasism och sexism.
Tusentals studenter deltog i protesten för att stoppa mötet.
President Trump, däremot, anklagade demonstranterna för att att skadat yttrandefriheten och hotade även att dra in statliga bidrag till universitetet.
Protesterna ännu ett bevis på den tydliga radikaliseringen bland unga.


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!