”Nog med svältkurer”

2017-06-15 16:47:52

foto: Per-Åke Westerlund
Sara Ekström, Hüsnige Gölcuk & Fredrik Björklund från kommunal Huddinge

”Det är nog med svältkurer nu!” Över 200 kommunanställda samlades i måndags (den 12 juni) på en tvärfacklig protest utanför budgetfullmäktige i Huddinge.

Utlösande för protesten var att kommunledningen – igen! – föreslår att nämnderna ska få noll procent i kompensation för löne- och pris­ökningar. Det vill säga, fortsatta stora nedskärningar. Efter protester har de backat något och säger att ”vissa” ska få mer än noll procent.

Ilskan var stor på demonstrationen, som arrangerades av samtliga berörda fackföreningar – Kommunal, Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Vårdförbundet, Vision och Saco. Talarna avlöste varandra:
– Vi behöver tid att utföra våra uppdrag, att utveckla verksamheten.
– Kommunledningen bidrar till att öka segregationen!
– Förskolecheferna är under enorm press.

Kommunstyrelsens ordförande, Daniel Dronjak Nordqvist (M), var enbart sarkastisk när han fick chansen att bemöta kritiken. Han påstod att facken inte var ärliga och sa att den träff han har haft med dem var ”bortkastad tid”. Men som Kommunals talare påpekade var Kommunal inte ens inbjudna till träffen.
Även S, MP och V talade mot M-budgeten, men de två förstnämnda gav inga löften om stopp för nedskärningar. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!