Nolltolerans mot rasistiska poliser

2009-02-11 18:26:08
Rasistiska utspel som ”apajävel” och ”blattajävel” haglade i piketbussen under en insats i Rosengård för knappt fyra veckor sedan. Trots det är de tre poliserna kvar i tjänst.
Det var under rättegången mot ett par av ungdomarna som var inblandade i våldsamheterna i Rosengård i mitten av december förra året (Offensiv nr 832), som polisens filmupp­tagning avslöjade polismännen.
Tre poliser hetsar i filmen mot ­Rosengårdsungdomar med rasistiska glåpord och hotfulla kommentarer. Ingen av de övriga poliserna i bussen reagerade på de rasistiska uttalande­na.
Men detta fall är inte unikt. Rasismen inom kåren har länge frodats och ledningen inom Skånepolisen har trots tidigare larm inte agerat.
Under helgen framkom att poliser under Skånepolisens internövning våren 2008 använde sig av fiktiva namn som ”Neger Niggersson” och ”Oskar Neger”.
RS kräver att de rasistiska poliser­na samt den ansvariga ledningen skiljs från sina tjänster.
Ammar Khorshed

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!