”Non profit är inte some profit”

2012-11-15 15:40:02
Nätverket Välfärd utan vinst kritiserar i en ny debattartikel i LO:s tidning Arbetet S-ledningens förslag som en historisk legitimering av vinstintresset i skola, vård och omsorg i tydlig konflikt med de värden som socialdemokratin har historiskt har hävdat och uppmanar LO:s ledning att stå fast vid kongressens non profit-princip.

Debattinlägget ifrågasätter det komplicerade upplägg som LO:s vice ordförande Tobias Baudin har antytt, där ”aktiebolag med särskild vinstbegränsning” kombineras med en lång rad regler mot räntesnurror, hyra och köp av tjänster med saltade räkningar och klipp vid vidareförsäljning.
”Men varför föreslå något som kräver en ny kostsam övervakningsapparat?” frågar nätverkets debattartikel, som ­undertecknats av Sanna Tefke, Göran Gustafsson och Bengt Silfverstrand, och fortsätter:
“Om syftet är att sätta stopp för vinstdrivande bolag kan ­detta göras med enkla regler som, liksom för Norges skolor, endast tillåter en ideell sektor utöver en demokratiskt styrd välfärdssektor i egen regi.

LO-kongressen väckte förhoppningar om att LO äntligen är berett att ta en strid. ’Non profit’ måste innebära ett klart förbud mot vinstdrivande bolag, som kombineras med en plan för att återta driften i offentlig regi. ’Non profit’ är inte ’some profit’.
Det är nu fajten måste tas för en Lex Carema, som i likhet med Olof Palmes Lex Pysslingen 1985 sätter stopp för alla riskkapital- och vinstdrivande bolag som Carema, Attendo, Academedia. Om inte väntar en alltmer segregerad och söndertrasad ofärd där medborgarrätt heter pengar.
Hotet om nedläggningar måste tillbakavisas med en beredskap att återta alla verksamheter som finansieras av skattebetalarna i egen regi. Med ett stopp för vinsterna finns det redan en bred marginal för upprustning. Med kamp för en rejäl upprustning och makt åt de anställda och brukarna kan också en verklig valfrihet garante­ras.
Det är behoven som ska styra.”

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!