Nordeas skatteflykt

2017-09-20 21:06:09

foto: flickr/Jeff Djevdet


Nordea, en av Europas största och vinstrikaste banker, flyttar sitt huvudkontor från Sverige. Flytten är en skattesmitarprotest och ett led i Nordeas politiska utpressning för att slippa höjd resolutionsavgift nästa år. Flytten görs trots regeringens alla eftergifter och böner.

Nordea är storbanken som har räddats två gånger av staten – skattebetalarna. Den första var i samband med den djupa ekonomiska kris som skakade landet i början av 1990-talet, en kris som bankerna skapade och som slutade i att staten tog över Nordbanken, den bank som sedan blev Nordea.
År 2009 fick Nordea ett ägartillskott på 5,6 miljarder kronor från staten. Med dessa pengar i bagaget och i skydd av staten, som lånade billigt för att därefter skicka lånen vidare ”till bankerna som i sin tur lade på sina marginaler som i sin tur drabbade bland annat bolånekunder”, som Veckans Affärer skrev i juni 2011 under rubriken ”Bankjättarna vinnare på finanskrisen”, kunde banken göra storvinster.

I fjol gjorde Nordea en vinst på 41 miljarder kronor, varav 25 miljarder gick rakt ned i aktieägarnas fickor. Nordeas årliga guldregn över sina ägare har gjort bankens styrelseordförande Björn Wahlroos till en av Nordens rikaste. Wahlroos har en personlig förmögenhet på minst 5 miljarder kronor och som styrelseordförande i Nordea lyfter han ett årligt arvode på 3 miljoner.
Wahlroos föraktar både demokrati och bankens kunder som han benämner som ”idioter”. Wahlroos är extremt nyliberal och en fanatisk antisocialist. ”Kapitalismen alstrar inte exploatering. Men gemensamt ägande gör det”, skriver han i sin bok De tio sämsta ekonomiska teorierna – från Keynes till Piketty och föreslår att även fisken i Atlanten ska privatiseras. Tokhöger är bara förnamnet.
Wahlroos leder en bank som nämndes 10 000 gånger i Panamadokumenten och som har fungerat som de rikas länk till skatteparadisen. Skattefusk, fiffel och rån av kunderna är ett med Nordea. “Förmögna svenskar beräknas gömma 500 miljarder kronor i skatteparadis. Det innebär drygt 7 miljarder i undanhållen skatt i Sverige – varje år. Lägger vi till svenska bolags skatteflykt blir summan 46 miljarder kronor i undanhållen skatt – varje år. Det är förskoleplats – med allt inräknat: personal, lokaler och mat – för 344 000 barn”, noterade SVT ifjol.
Nordeas flytt är ännu ett argument för ett omedelbart förstatligande av storbankerna. Dags att expropriera exploatörerna med andra ord. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!