Norge: Listhaugs avgång blev högerns räddningsplanka

2018-03-28 11:29:26

foto: FrP
Sylvi Listhaug tvingades avgå, men inte på grund av den ruttna rasistiska högerpolitik hon och FrP står för.

Sylvi Listhaug, som var justitie-, beredskaps- och invandringsminister från det högerpopulistiska och rasistiska Fremskrittspartiet, är den första minister som har tvingats till att avgå efter att ha skrivit ett inlägg på Facebook. Det var Sylvi Listhaug som ifjol åkte till Rinkeby för att försöka vinna röster i det norska valet. 

Detta var efter att hon hade förlorat en omröstning i stortinget om att pass och medborgarskap skulle kunna dras tillbaka utan domstolsprövning för personer med dubbelt medborgarskap, vilket skulle åsidosätta grundlagens skrivningar om rättssäkerhet.
Förslaget skulle inte gälla för många, och skulle inte ha någon praktisk betydelse mot terrorism, men skulle bryta mot grundläggande borgerligt demokratiska principer för maktfördelning mellan den verkställande och den dömande makten, alltså att politikerna skulle ta över domstolens beslut. 

Hennes text till en bild av terrorister var: ”Arbeiderpartiet tar mer hänsyn till terroristernas rättigheter än till landets säkerhet”. Men varför attackerade hon Arbeiderpartiet?
Bland högerextremister och nazister på nätet närs många konspirationsteorier om det socialdemokratiska Arbeiderpartiet (Ap). Några av de mest populära är att Arbeiderpartiet är ”i maskopi med terrorister”. Samma idioti sprids på sociala medier av rasister och öppna nazister som också aktivt stöder Listhaug i kommentarsfälten.
Även Listhaugs egna kommentarsfält flödar i rasism. Istället för att ta tydligt avstånd från inläggen och radera rasistiska poster har Listhaug låtit rasistiska inlägg stå kvar. Det är uppenbart att hon vill ha röster från dessa miljöer.
Arbeiderpartiet är det enda partiet som har utsatts för terror när ungdomsförbundet AUF attackerades på Utøya av Anders Behring Breivik, en tidigare medlem av FrP. Många som överlevde Utøya kände sig kränkta av Listhaugs Facebookinlägg.

Arbeiderpartiet svarade detta i Stortinget, där de uttalade sig starkt kritiskt mot Listhaug. Regeringen var tvungen att be om ursäkt, och Listhaug skulle också beklaga sitt inlägg. Hon var tvungen att gå upp i talarstolen flera gånger utan att Stortinget trodde på henne.
Det var ändå överraskande att Arbetspartiet stödde misstroendeförklaringen från Rødt. Ap-ledaren Jonas Gahr Støre sa att han inte tänkte rösta för ett misstroende, men att det inte var möjligt att hålla fast vid det efter att ha hört Listhaug.
Ap har låga siffror i opinionsmätningarna och vill inte leda en minoritetsregering nu. Sosialistisk Venstreparti och Senterpartiet stödde också förslaget, och när Kristelig Folkeparti efter en lång diskussion sa att de inte litade på Listhaug fanns det en majoritet mot henne. Men få ledande Ap-politiker eller de borgerliga partierna har kritiserat hennes politik mot flyktingar.
Om Listhaug inte hade avgått självmant innan omröstningen skulle regeringen troligen ha ställt kabinettsfråga (misstroende mot hela regeringen) istället för att ta bort Listhaug. Och hennes parti Fremskrittspartiet (FrP) skulle ha lämnat regeringen om statsminister Erna Solberg från Høyre hade ersatt Listhaug. 

Höger- och rasistmiljöer inledde en protestaktion genom att skicka blommor till Sylvi Listhaug. Hon sa att ”vanliga människor” hade skickat henne blommorna, medan personal på justitiedepartementet kallade dem nazistblommor. Personalen på justitiedepartementet hade också upplevt terrorn den 22 juli 2011, och blommorna skapade obehagliga associationer till blomsterhavet efter terrordådet.
200 invandrarhatare och rasister deltog i en demonstration till stöd för Sylvi Listhaug, där en man gjorde Hitlerhälsningar mot motdemonstranter. Den rasism som avslöjades i kölvattnet av detta ärende, i kommentarerna och annars, har skrämt många.
Det fanns förslag till motaktion genom att även skicka blommor till vänsterpartiet Rødts ledare Bjørnar Moxnes, som hade föreslagit misstroendeförklaringen, men istället beslutades det att skicka pengar till Läkare Utan Gränser. Denna insamlingskampanj nådde till sist 17 miljoner kronor, tack vare bidrag från människor som ville visa avsky mot rasism.
Statsminister Erna Solberg har nu tillsatt Per Sandberg (FrP) som tillfällig justitieminister. Han är dömd för våld mot en asylsökande.

Listhaug är inte den enda politiker i världen som vill åsidosätta demokratiska rättigheter. Det händer överallt, och även om de säger att det är för att stoppa terrorister kommer det i slutändan att gå ut över de vanliga arbetarnas rättigheter. Demokratiska fri- och rättigheter måste försvaras på vägen mot socialismen, som betyder sann demokrati. Vi måste kämpa gemensamt över gränser och oavsett ursprung.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!