Norge: Storstrejk tvingade ”rödgröna” regeringen att backa

2012-06-04 10:56:50
Nästan 50 000 har deltagit i den stora strejken som har varit den största i Norge sedan 1980-talet. Det handlar om offentliganställda som kämpar för högre löner och för att försvara avtalen.

När detta skrivs har de LO-organiserade i stat och kommun gått tillbaka till arbetet, medan UNIO som organiserar lärare och sjuksköterskor kommer att trappa upp strejken från 6 juni. Strejken, som inleddes den 24 maj, har lett till stängda förskolor och skolor och stängda offentliga myndigheter. I vissa kommuner har sophämtarna strejkat. Detta ledde till fler kommunala verksamheter tvingats stänga.
Strejkviljan har varit hög, med färgglada demonstrationer i många kommuner. Strejkvakter med trummor marscherade förbi Stortinget (Norges riksdag) för att höras av politikerna. Överallt såg vi arga strejkvakter i gula jackor. Viljan till en långvarig strejk har varit stor.

De krav som förbunden i den offentliga sektorn har fört fram var 4,15 procents löneökning medan regeringens erbjudande var 3,75 procent. Det var inte stor skillnad, och det hade kostat mycket mindre än 1 promille av statsbudgeten för att uppfylla kraven. Men det tog en stor strejk för att få "röd-grön" regeringen att gå med på 4,1 procent.
Ledningen för Kommunal i Oslo, som förhandlar separat från andra kommuner, gick inte ut i strejk men fick inskrivet i sitt avtal att om andra fick mer skulle de också få det. Således lät de andra strejka åt sig trots att stödet för strejken var massivt bland medlemmarna.

Anställda i den offentliga sektorn har haft ständiga nedskärningar, effektiviseringar, omorganiseringar och nya kontrollsystem. Det har också varit många privatiseringar. Barn och äldre läggs ut på anbud. Många av slagorden på 1 maj krävde ett slut på schemavälde och kontroll. ”Låt oss göra vårt jobb”, stod det på mer än en banderoll. Den borgerligt förda politiken kräver att färre ska göra mer och mer samtidigt som kvaliteten bibehålls. Många offentliganställda är trötta på att de inte fått ekonomisk kompensation för detta, och det kan förklara den starka strejkviljan.

Den ”röd-gröna” regeringen gick ut i denna konflikt bara drygt ett år innan valet, och medan det konservativa Höyre leder kraftigt i opinionsmätningarna. Fackligt organiserade och särskilt kvinnor i den offentliga sektorn har varit de som starkast stött de ”röd-gröna” partierna Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti och Senterpartiet. (I Sverige S, V och C). Men efter sju år vid makten har inga förväntningar på en förbättring av den offentliga sektorn uppfyllts.

Regeringen har fortsatt högerpolitiken, kanske i lite lägre tempo. Därmed är troligt att de ”röd-grön” kommer att förlora nästa val, även om en regering med Höyre tillsammans med det rasistiska Fremskrittspartiet (vilket är troligt), kommer att förvärra allting ytterligare.

I Norge finns det idag inte är en kämpande och socialistisk arbetarrörelse som kan slå tillbaka ”effektiviseringarna” och attackerna på offentlig service. Men den stora strejken visar att tusentals är villiga att gå i strid för lön och rättigheter för dem som varje dag försöker att upprätthålla en god offentlig service.

Trond Sverre och Elise Kolltveit

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!