Normalt för skitstövlar

2015-04-15 12:04:16
Som man frågar får man svar. I förra veckan blev den ”oberoende” utredningen om SCA-direktörernas flygresor, jakt och fester klar, vars extravaganser kunde misstänkas vara utslag av korruption. Men de två ”utredarna”, som utsetts av SCA:s bolagsstyrelse, fann inget att anmärka på och bolagsstyrelsens ansvarsfrihet kan inte ifrågasättas.

Det hela stinker av jäv och vänskapskorruption. En av utredarna, Svan-te Forsberg, är revisionsbyrån Deloittes ordförande. Deloitte är revisorer i SCA:s jaktanläggning Henvålen i Härjedalen som SCA rustat upp till en exklusiv anläggning för landets maktelit i allmänhet och SCA-topparna i synnerhet. 

Den upprustning som SCA gjorde av Henvålen för drygt två år sedan till en kostnad av 100 miljoner kronor skedde samtidigt som bolaget lade fram en sparplan och varslade  hundratals anställda om uppsägning. De 100 miljonerna gav en ”lyxig huvudbyggnad med tillhörande längor i ’prima SCA-timmer’, en helikopterplatta, skotergarage och eget slakteri”, upplyser nyhetssajten Dagens vd, som borde veta. 

Till Henvålen åkte direktörerna i privatjet och helikopter för att jaga och festa. Tog alkoholen slut fick tjänstefolket ta helikoptern till Systembolaget. När en av jakt- och festdeltagarna hade glömt kvar sin plånbok i huvudstaden hämtades den med privatjet. 

Just flygresor har för evigt blivit ett med SCA. Bolagets jetplan har varit toppdirektörernas ”kollektivtrafik” till en kostnad av cirka 100 000 kronor per flygtimme. SCA:s vd Jan Johansson tog exempelvis bolagets jetplan till Brasilien under fotbolls-VM i fjol – en resa som tur och retur kostade 3 miljoner kronor. 

De kapitalistiska topparnas resor med SCA:s skandaljet är en miljardsvindel som de två ”utredarna” gjort tummen upp för efter att enbart ha pratat med tio personer som antingen var före detta SCA-chefer eller individer knutna till eller beroende av SCA, enligt SvD Näringsliv den 12 april, som också skriver att ”utredarna enbart granskat SCA:s moderbolag – vilket bland annat innebär att de inte tittat på den tyska vildsvinsjakt som SCA lagt miljonbelopp på och där det funnits udda inslag, som att direktörerna kan få smisk på baken med en lövruska”.

Vad som är udda kan förstås diskuteras. Men för direktörerna är det helt okej att spendera andras pengar på lyxresor och jaga vilt på fyllan. Det har vi deras egna ord på. ”Dessa flyg- och jaktresor är helt i linje med finansvärldens normala livsstil”, sa Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos i sitt försvarstal på storbankens stämma i mars. Toppdirektörerna är ”skitstövlar som käkar upp allas kakor”, skrev Aftonbladet i söndags och träffade mitt i prick. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!