Norråker: ”Lägg inte ner förskolan”

2018-05-09 10:27:58
Första maj skrevs historia i Norråker, en by med ca 100 invånare i Strömsunds kommun längst upp i nordvästra Ångermanland. Man anordnade en första majdemonstration, den första någonsin i byn (så vitt jag vet).
I demonstrationen gick 51 personer, inte många, men hälften av byns befolkning. Plakaten hade ett budskap: ”Lägg inte ner förskolan.”
I januari fattade Strömsunds kommun beslut att lägga ner förskolan i byn från sommaren och ersätta den med en dagmamma. På så sätt beräknar man spara 360 000 kronor per år. Förskolan har plats för 9 barn och i dagsläget går där 5 barn, varav 3 kommer från byar i grannkommunen Dorotea i ett annat län. Nästa år tillkommer tre barn och fler är på väg.
Från att ha varit en utflyttningsby flyttar folk nu in i Norråker. Man är nu rädd att beslutet att stänga förskolan ska slå undan benen för fortsatt inflyttning av unga familjer. Beslutet om en dagmamma sågas av föräldrarna: ”Om dagmamman blir sjuk ersätts hon inte, utan då får vi stanna hemma från jobbet”, är ett argument.  

Byborna i Norråker fortsätter att kämpa. Än har man inte gett upp hoppet att kunna behålla förskolan.
Hela Sverige ska leva heter det i högtidstalen. Pengarna talar ett annat språk. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!