Norrbottens antirasister stod upp mot AfS

2018-08-22 20:47:57

foto: RS Luleå
AfS torgmöten blev till fiaskon. Antirasismen visar vägen. Mer sånt!

Måndag den 20 augusti möttes rasistpartiet AfS torgmöten i Luleå och Boden av kraftfulla antirasistiska manifestationer. Nätverken Boden Mot Rasism respektive Luleå Mot Rasisms motdemonstrationer var i antal totalt överlägsna det fåtal som kommit för att applådera AfS.

I Boden möttes AfS (Alternativ för Sverige) av uppemot 70 personer som med talkörer protesterade mot de vedervärdiga rasistiska budskap som AfS var på plats för att leverera. Motdemonstrationen var i antal totalt överlägsen den handfull nazister och rasister som lyssnade på AfS. Så även i Luleå, där omkring hundra samlades i en högljudd protest. Ett tjugotal personer, inklusive nazister från NMR (Nordiska Motståndsrörelsen), visade sitt stöd för AfS.

Torgmötena var en del av AfS valturné där grov rasism sprids med krav på massdeportationer och löften om att alla konventioner rörande mänskliga rättigheter ska skrotas om AfS får makten. För AfS talade bland andra partiets ordförande Gustav Kasselstrand, tidigare SDU, och Jeff Ahl som sitter på riksdagsmandat för SD. Påståenden om att AfS värnar ”våra kvinnor” och att ”i princip alla våldtäktsmän i Sverige är av utomeuropeisk härkomst” möttes av arga talkörer som ”alla kvinnor hatar rasister”.

I Luleå chockades många förbipasserande av rasisternas grova hets och stannade upp för att delta i den antirasistiska protesten. Luleå Mot Rasism hade startat redan två timmar innan AfS utsatta tid med att dela ut flygblad och hålla appeller. Rasisternas splittring och lögner överröstades många gånger av demonstranterna.

I både Luleå och Boden genomförde polisen stora insatser för att skydda rasisterna och dra en gräns mellan motdemonstranterna och ”vanligt folk”. Polisen har anmält bägge motdemonstrationerna som brott mot ordningslagen. Boden Mot Rasism svarade måndag kväll på den mediala snackisen om rätten att ”störa” rasistmöten:

”Boden Mot Rasism försvarar och skyddar vanliga människors rätt att protestera mot rasism och nazism. Det är en demokratisk skyldighet att försvara hela vårt samhälle mot rasism och nazism.”

Under måndagen förväntades även NMR vara på plats i Boden sedan de i fredags hade fått tillstånd att uppföra valstuga eller -tält, men något nazisttält syntes inte till. Frågan har uppmärksammats i media under helgen, bland annat om den namninsamling som Boden Mot Rasism startat för att protestera mot att nazister ska få ha valstuga i Boden. Namninsamlingen fick under tre dygn över 600 underskrifter och fortsätter att växa. ■

Antirasister i Norrbotten

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!