Norrbottens landshövding JO-anmäls

2011-08-10 14:23:03
Norrbottens landshövding Per-Ola Eriksson JO-anmäls av Naturskyddsföre­ningen i Norrbottens län. De menar att han profilerat sig genom att sänka skyddet för miljön till förmån för privata exploatörers intressen.

Enligt Naturskyddsföreningen har Eriksson bland annat:
  • Bromsat och förhindrat det naturskydd av skog som behövs för att värna den biologiska mångfalden.
  • Drivit en egen linje för att luckra upp strandskyddet tvärs emot sina lagkunniga handläggare.
– Man kan tycka vad man vill om strandskyddet men statliga tjänstemän som landshövding Per Ola Eriksson måste tillämpa den lagstiftning som gäller. Det är en grundbult i demokratin och en förutsättning för naturskyddet i landet. När Per Ola Eriksson nu hittar på helt personliga regler tvingas vi anmäla honom till Justitieombudsmannen, säger Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande, i ett pressmeddelande.

– Rättvisepartiet Socialisterna anser att kommersiella intressen alldeles för ofta får gå före människors och miljöns behov, både vad gäller lagstiftningen och dess tillämpning. Per-Ola Erikssons agerande är ett exempel. Det behövs kamp underifrån för att lokala organisationer; miljöorganisationer, byaförening­ar, fackföreningar o s v ska få mycket större inflytande över reglers utformning och tillämpning, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå.

Josephine Landström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!