Northlands chefer har grävt guld åt sig själva

2013-02-20 13:24:13
Gruvkoncernen Northland med sina dotterbolag skriver nya kriskapitel varje dag: slut pengar, ingen produktion, miljoner till ledningen, mörkning och utslängda från börsen. En kapitalistisk lekstuga som drabbar Pajala och de jobb som hotas av oansvariga bolag.

Offensiv rapporterade för två veckor sedan om Northland Resources som då stod på randen till konkurs. Nu har bolaget ansökt om rekonstruktion, men krisen med den tomma plånboken visar sig inte ha varit någon överraskning för ledningen. SR Sisuradio rapporterar att bolagsledningen känt till förhållandena sedan november i fjol.

”Gräver guld åt
sig själva”, under den rubriken avslöjade Aftonbladet hur fem personer i ledningen för Northland Resources plockat ut 45 miljoner bara mellan åren 2009-2011, trots att bolaget gått med förlust de åren.
Arbetarna och samhället får ta smällen när spekulanterna spelat färdigt. För vad händer med Pajala och andra glesbygdskommuner när gruvbolagen drar ner och jobben försvinner? Exemplet med Northland visar att det är dags att kräva att gruvindustrin förstatligas under arbetarnas demokratiska kontroll och styre.
Raymond Ohlson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!