Nu är det upp till bevis, LO

LO-toppen skrev att det krävs ”en rejäl förändring av regeringens politik” – dags att backa upp orden med handling! (Foto: Foto: Lars Forsstedt)

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Den 14 februari skrev hela LO-toppen en debattartikel i Dagens Nyheter som reste krav på ”en rejäl förändring av regeringens politik”. Det är Socialdemokraternas enda chans att återvinna ett brett stöd hos LO-förbundens medlemmar. Deras röster får aldrig tas för givna”.

Det omedelbara svaret från regeringen, levererat av finansminister Magdalena Andersson (S), var att påminna LO-toppen om att de stod bakom januariavtalet när det slöts för drygt ett år sedan. Vidare sitter åtminstone två av de som undertecknat debattartikeln, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Handels ordförande Susanna Gideonsson, i Socialdemokraternas verkställande utskott, vilket är partiets högsta beslutande organ. 
Enligt media spelade dessutom LO:s ordförande en avgörande roll för att förmå Vänsterpartiet att lägga ned sina röster och därmed släppa fram en ny regering på januariavtalets grund.

I sin debattartikel efterlyser LO-­toppen bland annat välfärdssatsningar, höjda pensioner samt ger löftet att ”aldrig acceptera att en socialdemokratiskt ledd regering driver igenom försämringar i arbetsrätten eller arbetslöshetsförsäkringen.”
Men däremot sägs inget om vad LO ämnar göra för att sätta kraft bakom orden mer än att man hoppas att regeringen ger efter för oppositionens – V, KD, M och SD – krav på åtstramningar av arbetskraftsinvandringen.
”Det är oklart vad LO-styrelsen tänker göra om de inte uppfylls. Karl-Petter Thorwaldsson vill varken ge upp den facklig-politiska samverkan med Socialdemokraterna eller gå ut i politisk strejk”, kommenterar LO:s tidning Arbetet.

Det är därför upp till bevis, LO. Det är dags att lyssna till medlemmarna. Endast 8 procent av LO:s medlemmar är nöjda med januariavtalet och dess politik, enligt en SVT/Novus-undersökning som presenterades den 30 januari. 
Ett LO som tar kamp såväl mot januariavtalets politik och rasistisk splittring som för höjda reallöner och arbetsrätten skulle ge möjlighet att stoppa SD:s opinionsframgångar inom LO-förbunden.
Om LO-ledningen menar allvar behöver facken bryta banden med S och dess högerpolitik för att istället gå i bräschen för att bygga en kämpande vänsteropposition som kan bli början till ett nytt arbetarparti.
En steg i den riktningen vore att LO-facken blir med i aktionsdagen mot januariavtalet den 18 april, som Hyresgästföreningen Region Väst har initierat. 
Ett annat steg vore att hela LO hoppar av LAS-förhandlingarna, ett tredje att LO-facken förbereder för konflikt, inkluderat strejk under avtalsrörelsen, och ett fjärde att LO står berett att utlysa politisk strejk för sina krav på regeringen.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:
• Facken måste ge stöd och mobilisera till protestdagen den 18 april och vara beredda att utlysa politisk strejk mot januariavtalets arbetarfientliga politik. 
• Ta fajten i avtalsrörelsen – förbered och rusta för konflikt.
• Demokratiska och kämpande fack. Bygg en kämpande socialistisk vänsteropposition – för ett nytt arbetarparti.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!