Nu är S14-kampanjen igång

2011-08-24 14:44:59
30 deltagare som i sin tur är aktiva i ett tjugotal olika organisationer eller nätverk detog i måndagens kampanjstart inför Septemberalliansens demonstration mot social nedrustning, rasism och ojämlikhet dagen innan Riksdagens öppnande den 14 september.

Bland deltagarna fanns fackligt aktiva inom tunnelbanan och posten, hyresgäster på barrikaderna mot utförsäljning av allmännyttan, förortskampanjer mot nedläggningar och privatisering av vårdcentraler och simhallar, asylrättsaktivister, vänster- och antikapitalister av alla slag.

Jannis Konstantis, ordförande för det sammanslagna Sekofacket i t-banan, inledde diskussionen om de politiska förutsättningarna med en uppdatering om den massiva proteströrelsen mot kapitalismens djupa kris och välfärdsslakt i hans hemland Grekland, som lär ta ny fart efter semestern och sommarhettan. Vilket också inspirerade Francisco Contreras från det latinamerikanska nätverket Plataforma att ge en motsvarande rapport om den gigantiska studentrörelsen mot den nyliberala utbildningspolitiken i Chile, som nu också får stöd av en facklig generalstrejk.
Brevbäraren Jens-Hugo Nyström informerade om att den pågående Postarbetaraktionen beslutat delta i S14, medan Ruben Derkert från RS och Asylrörelsen talade om årets asylkamp och Elevkampanjens planer på en antirasistisk mobilisering på skolorna med sikte på S14.

Kjell Pettersson från Socialistiska partiet såg arbetarrörelsens svaghet som en gemensam faktor bakom riskerna för både fler upplopp som i England och ett uppsving för högerextremism – något som han menade underströk vikten av rörelser som Septemberalliansen.
Mötet beslutade att förbereda uttalanden dels mot rasismen efter terrordådet i Norge och dels  till stöd för de internationella proteströrelserna.
Per-Åke Westerlund från RS talade om bankkrisens kostnader och varnade för att Septemberalliansen måste hålla hög beredskap för nya dramatiska händelser och vändningar både i den ekonomiska krisen och den internationella klasskampen.
Jag rapporterade själv från samordningsgruppen att Charlotte Therese Björnström från ­Påskuppropet mot utförsäkringar och läkaren Arvin Yarohalli från NEJ till nedskärningar inom vården är klara som talare.

Andra givna teman blir antirasism och asylrätten, solidariteten med de internationella proteströrelserna i Grekland, Chile, Israel, England, den arabiska vågen o s v, postarbetarkampen och de osäkra jobben, rörelserna för att rädda hyresrätten och förortsprotesterna mot nedskärningar och privatiseringar, samt om septemberalliansens femåriga kamp mot all högerpolitik.
4 000 affischer ska nu sättas upp och 25 000 flygblad delas ut bland annat under tre gemensamma dagar för flygbladsutdelning veckan innan demonstrationen vid t-banestationer och andra knutpunkter. Läsare som vill hjälpa till kan ta kontakt med Offensiv eller via www.septemberalliansen.wordpress.com.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!