Nu behövs ett förortsuppror!

2009-02-11 19:39:53
Tusentals varslas i kommuner och landsting, där en sedan 1990-talet kraftigt nedbantad personalstyrka redan går på knäna.
Enligt en rapport från Kommunal är 7 555 kommunala jobb i fara.

Neddragningarna av kommunala jobb drabbar främst timanställda och på andra plats kommer indragna tjänster. Lediga vikariat tillsätts inte och sedan följer anställningsstopp.
Detta bekräftar Arja Wahlström, ordförande för Kommunal, Lärjedalen i Göteborg.
Av Kommunals totalt 456 sektioner har 391 tillfrågats. 65 procent av dessa sektioner uppger att arbetsplatser inom kommunals verksamhetsområde skär ned på sina personal- styrkor.

Barnomsorg och skola kommer på andra respektive tredje plats efter äldreomsorgen, på frågan om vilka verksamheter som drabbas hårdast av nedskärningarna.
I Lärjedalen ska man spara uppemot 17 miljoner kronor i skola och barnomsorg.
– Vi är ju inte lika hårt drabbade som Gunnared. Hos oss är det främst timanställda som berörs, säger Arja Wahlström till Offensiv.
Offensiv har tidigare skrivit om nedskärningarna i Angereds andra stadsdel, Gunnared, där var femte anställd förlorar sina jobb.
Från Kommunal Väst, sektion 28, Lärjedalen, har man svårt att säga hur det kommer påverka verksamheten då man precis börjat arbeta efter budgeten.
– Men visst finns det risk för ytterligare sjukskrivningar på grund av högre arbetsbelastning, om man inte tar in vikarier, förklarar Arja Wahlström.

På Emmaskolan i Hammarkullen hänger det i personalrummet ett utta­lande mot nedskärningarna som gemensamt har undertecknats av Rose- Marie Blom, Kommunal, Irma Lahti och Göran Svensson, Lärarförbundet, samt Sandra Roks från Lärarnas Riksförbund.
– Nedskärningarna kommer att slå hårt mot specialresurser som byggts upp i Lärjedalen, samt innebära arbetsmiljökonsekvenser, står det bland annat i uttalandet.
Även personalen på Hammarkrokens förskola hör till dem som har skrivit ett protestuttalande mot nedskärningarna. Men det är inte bara nordöstra Göteborgs förorter som drabbas av nedskärningarna, i Frölunda ska hela gymnasiet läggas ned. Nu behövs ett förortsuppror mot nedskärningarna. Protesterna som personal, föräldrar och elever i Gunnared tog initiativ till i slutet av 2008 måste fortsätta och spridas till andra drabbade stadsdelar. En rörelse måste byggas med tydliga krav.
Johannes Lundberg

RS / Offensiv kämpar för ▼

  • Stoppa nedskärningarna, mer resurser till skola och omsorg – inte mindre!
  • Höj omedelbart statsbidragen. Pengarna tillbaka till kommuner och landsting.
  • Låt storföretag och rika betala krisen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!