”Nu eller aldrig” – lärarna rustar för strid

2012-09-06 10:44:55
Runtom i Sverige och hela världen, ser vi hur kampen mot högerpolitiken och riskkapitalister tilltar mer och mer för varje dag.
I Sverige rustar nu bland annat lärarfacken för strid för bättre löner och villkor.

Lärarnas avtalsrörelse har poten­tial att bli en av de viktigaste kamperna för skolan på länge. Stridsviljan är enorm hos lärare och övrig skolpersonal, då man verkligen har tröttnat på den låga lönen, försämrad arbetsmiljö, sämre arbetsvillkor och så vidare.
Flera pedagoger som jag själv har talat med, berättar att de är beredda att gå ut i vild strejk om så krävs för bättre villkor.
Känslan jag får är att det är en ”nu eller aldrig”-mentalitet hos pedagogerna.

Och det är inte så konstigt. Ända sedan kommunaliseringen av skolan, införandet av fria skolval och den utförsäljning som skett av svensk skola, har elever preste­rat sämre, likvärdigheten i skolan har blivit mindre, elever och personalens välmående försämrats. Ja, listan på stora försämringar inom skolan kan göras lång.
Skolpersonalen och framförallt barnen är de som får betala priset.
RS/Offensiv säger: återförstat­liga skolan, bort med friskoleelän­det, utökad lärartäthet och ­också mer elevhälsovårdande personal, en höjning av lärarlönerna och övrig skolpersonals löner med mera.

Lärarfacken rustar nu för strejk om inte en lösning kan nås mellan medlarna. Att det finns stöd för kamp och strejk visas också av en Novusundersökning som Lärarförbundet beställt; fler än åtta av tio lärare i grund- och gymnasie­skolan är beredda att gå i strejk om inte arbetsgivarna förbättrar sitt bud. Man har även från Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd sida överlämnat yrkanden till Arbetsgivarföreningen KFO. Där  handlar det bland annat om att lärarnas löner ska öka mer än andra yrkesgruppers och att löne­satsningar vid särskilda uppdrag ska göras.
Mentorskap nämns som ett exempel. Vidare vill Samverkans­rådet att arbetsbelastningen för lärarna ska minska; bland annat vill man att för- och efterarbete ska rymmas inom arbetstiden.
Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!