”Nu säger vi stopp”

2010-06-03 11:08:13
Femton representanter för personal vid äldreboenden i Luleå protesterade i måndags mot ökningen av delade turer i äldreomsorgen.

Alla kommunfullmäktigeledamöter fick ta del av det öppna brev till politi-kerna som personalen har krivit.
I brevet, som har undertecknats av drygt sextio anställda, står det bland annat: ”Med ursäkten att ’nu får ni ju heltid’ skruvas klockan tillbaka 50 år i tiden när kvinnliga arbetare kunde behandlas precis hur som helst. Vi har tydligen inga rättigheter, bara skyldigheter. Vi känner oss utnyttjade av vår arbetsgivare som återinför delade turer, sänker våra löner och allt mer verkar vilja tysta ned kritiken med hot uppifrån. Nu säger vi stopp. Vi ska inte betala VÅR RÄTTIGHET till heltid med ännu sämre arbetsvillkor. Och vi kräver att Luleå kommun behandlar oss med respekt, utan att bli hotade, överkörda eller nedtystade.”
Skandalöst nog vägrade kommunalrådet Karl Petersen att ta emot namnunderskrifterna, som istället fick lämnas i stadshusets reception. Till media gav vice kommunalråd Yvonne Stålnacke en läpparnas bekännelse till att delade turer måste undvikas.

– Vi kommer fortsätta kampanjen för att se till att anställda inte betalar sin rätt till heltid med fler delade turer. Det här var bara ett första steg, säger David Hedberg, undersköterska och aktiv i nätverk Rätt till heltid – ut­an delade turer.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!