
Även om de flesta av de cirka 40 svensk-kenyaner som deltog vid releasen i Tensta kulturcafé, liksom undertecknad, ännu inte hunnit läsa bo- ken, mottogs den med stor entusiasm och stolthet. Presentationen bäddade för en fyra timmar lång diskussion där majoriteten av de närvarande bidrog med egna inlägg.
– Den här boken ger hopp åt oss och våra barn, sa en kvinna som sa sig vara till hälften massaj och till hälften kalenjin och uppväxt i en slum där fattiga från alla stammar lever sida vid sida och vägrade att slakta varandra under det blodbad som utlöstes av valfusket för ett år sedan.
Alla närvarande var också övertygade om att boken så snart den kan tryckas och distribueras till ett billigare pris i hemlandet blir en riktig kioskvältare bland alla som vill förstå Kenyas samtidshistoria.
Osewes presentation formade sig till en svidande uppgörelse med Kenyas etniskt baserade stampolitik (tribalism) och korrupta politiker, som fortsatt att svika alla förväntningar, både inför det första fria flerpartivalet 2002, som gjorde slut på diktatorn Mois 24-åriga enpartivälde, och senast inför valet i december 2007.
Boken analyserar hur president Kibakis misslyckade så kallade regnbågsregim 2002-2007 följdes av ett systematiskt valfusk efter decembervalet 2007 som berövade den nya oppositionella så kallat ”Orangea de- mokratiska rörelsen”, ODM, runt Raila Odinga segern. Detta utlöste i sin tur bittra massprotester kantade av etniskt våld, med 1 500 döda och 350 000 interna flyktingar.
Okoth Osewe brännmärker de kenyanska politikernas kroniska korruption och oförmåga att lösa några av Kenyas problem som svält, ungdomsarbetslöshet, jordlöshet, stamtvister, politikernas enorma privilegier och knäfall för västmakternas kapitalistiska intressen. Detta präglar också alla falanger inom den nya, av inte minst USA och Storbritannien, framtvingade samlingsregeringen – med Kibaki som fortsatt president och ODM-ledaren Raila Odinga som premiärminister.
Enligt Osewe är det redan uppenbart hur alla sidor av det politiska etablissemanget fortsätter att hålla tyst om Kenyas nya korruptionsaffärer. Samtidigt avstår de från att utkräva ansvar för Moidiktaturens övergrepp.
– Vem ska befria oss från korruptionen och den etniskt baserade stampolitiken?, frågade han sig och under- strök att ledningarna för alla etablerade partier bara representerar olika falanger av Kenyas ekonomiskt härs- kande eliter med i grunden samma sorts liberala politiska program utan ideologiska skillnader.
Som Osewe själv skriver i förordet erbjuder dock boken utöver en beskrivning egentligen inga lösningar på Kenyas långvariga politiska, sociala och ekonomiska kris. Vid sidan av samlingsregeringen, som inkluderar alla eliter, och den framtida seger som han förutser för ODM i nästa val råder det idag ett stort politiskt vakuum i Kenya. Opposition i enskilda frågor kan enligt författaren främst väntas från en aktivering av ”det civila samhällets” fackföreningar och så kallade NGO:s (icke statliga hjälporganisationer som till stor del finansieras av biståndsinsatser).
Osewe utlovar ett nytt arbete om alternativet, där vi kan hoppas på en mer utvecklad analys om nödvändigheten av och förutsättningarna för ett socialistiskt alternativ.
Raila Odinga’s Stolen Presidency kan beställas av Rättviseböcker.
Arne Johansson