Ny dansk regering

2011-09-21 15:39:05
På torsdagsnatten den 15 september stod det klart att Danmarks högerregering (Venstre och Konservative med stöd av Dansk Folkeparti) faller och att Socialdemokraterna kan bilda ny regering. Förhandlingar pågår med Radikale Venstre och Sosialistisk Folkeparti. Det socialistiska partiet Enhedslisten, som gjorde sitt bästa val någonsin, blir troligtvis stödparti.

Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val på 100 år och även Socialistisk Folkeparti (som Vän­sterpartiet) backade, men kan bilda regering tack vare att borgerligt liberala Radikale Venstre och Enhedslisten ökade. Enhedslisten, som är det enda parti som har utmanat högerpolitiken och rasismen, gjorde ett rekordval med 8 nya mandat till 12 (6,7 procent). I arbetarstadsdelen Nørrebro i Köpenhamn ökade de från 12,3 till 27,6 procent.

Efter tio år med högerregeringen fick folk nog.
I augusti kom en studie som visade att klyftorna i Danmark har ökat dramatiskt. På sju år har antalet fattiga danskar ökat med 108 000. Samtidigt lät nästan ­alla andra partier, även Socialistisk Folkeparti, det rasistiska Dansk Folkeparti sätta den politiska dagordningen med prat om Muhammedkarikatyrer, slöjförbud och gränsvakter på Öresunds­bron.
Till och med under ­valrörelsen öppnade Socialistisk Folkeparti upp för ett ”praktiskt samarbete” med Dansk Folkeparti.
Men i denna valrörelse dominerade inte invandrings- och integrationsfrågor utan ekonomi, arbete, välfärd samt frågor som kulturstöd. De flesta bedömare har på förhand pratat om att den nya regeringen inte kommer att innebära någon kursändring vare sig ekonomiskt eller vad gäller den hårda flyktingpolitiken – något som S-ledaren Helle Thorning-Schmidt uttalade sig om innan valnatten. Innan valet slöt Radikale Venstre avtal med högerregeringen om att försämra pensionen, förtidspensionen och arbetslöshets­ersättningen.

I de överläggningar som nu har inletts om hur den nya ­regeringen ska utformas, kommer Socialdemokraterna att göra allt för att få med sig Radikale Venstre och det troliga är att Socialistisk Folkeparti slutligen kommer att ge efter på det mesta.
Mycket tyder på att glädjen över att ha fällt den gamla höger-regeringen snabbt kan omvandlas till besvikelse då det framgår att den nya regeringen ämnar behålla högerkursen. Den nya rege­ringen kommer snart att lansera införandet av en extra timmes ar-bete i veckan för att finansiera krisen. Arbetslösheten ökar och under det kommande året kommer 38 000 långtidsarbetslösa att förlora sin ersättning.

Att Enhedslisten är beredd att stödja den nya regeringen och kanske även är beredd på att ta ministerposter är ytterligare ett bevis på kursen högerut.
– Vi har visat att det lönar sig att förnya utan att göra avkall på våra principer, säger Frank Aaen, politiker i Köpenhamn för Enhedslisten, till tidningen Politiken när han förklarar hur de blivit mer ’konkreta’:
– Istället för att säga att de ­rika ska betala, säger vi nu att skattesänkningarna ska rullas tillbaka. Istället för att säga att bankerna ska nationaliseras, säger vi nu att vi är emot stödpaket till bankerna.
Inom Enhedslisten finns stora grupper som är kritiska till högerkursen och som vill ingripa i och stödja kampen underifrån.
Valresultatet visar att folk vill ha verklig förändring. Med den ekonomiska krisen och ett förän-drat politiskt landskap går Danmark in i en ny period.

Mattias Bernhardsson

Danmark folketingsval 2011, valresultat 2007 i parentes ▼

 Venstre 26,7 procent (26,2) 47 mandat (46)
 Konservative 4,9 procent (10,4) 8 mandat (18)
 Dansk Folkeparti 12,3 procent (13,9) 22 mandat (25)
 Liberal Alliance 5,0 procent (2,8) 9 mandat (5)
 Kristendemokraterne 0,8 procent (0,9) – (-)
 Socialdemokraterne 24,8 procent (25,5) 44 mandat (45)
 Socialistisk Folkeparti 9,2 procent (13,0) 16 mandat (23)
 Radikale Venstre 9,5 procent (5,1) 17 mandat (9)
 Enhedslisten 6,7 procent (2,2) 12 mandat (4)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!