Ny majoritet på SP-kongress

2010-02-01 13:03:26
ArbetarInitiativet (AI) lanserades som ett nytt alternativ i EU-valet i somras. Ursprung­et var ett förslag från Rättvisepartiet Socialisterna, som fick stöd av Socialistiska Partiet och en del oberoende aktivister.

Sedan EU-valet är dock AI vilande och det blir inget nytt försök i riksdagsvalet till hösten. När Socialistiska Partiet höll kongress i början av december vann en gruppering med bas i Göteborg majoritet. ”I den antagna texten avvisar partiet också fortsatt deltagande i ArbetarInitiativet…”, rapporterade majoritetens Peter Belfrage i SP:s tidning Internationalen.
Grupperingen i Göteborg var hela tiden emot AI och ställde t o m upp med en spränglista i EU-valet.
Rättvisepartiet Socialisterna betraktade AI som ett sätt att visa att vi menar allvar med att det behövs ett nytt arbetarparti. Socialdemokraternas variant av högerpolitik måste utmanas av en verklig kraft.
Samtidigt ansåg även RS att ett samarbete enbart med SP inte var tillräckligt. En verklig kraft behöver fler arbetaraktivister och socialister. Det var också RS:s goda kontakter med gruvarbetare och sopgubbar som med kort varsel bidrog till en ytterligare breddning av AI.

SP-kongressen i december, som var stängd för utomstående, verkar ha präglats av hårda debatter. Från flera orter redovisades positiva erfarenheter från EU-valet, men en knapp majoritet ”avvisade” AI. En effekt blev att SP:s tidigare ordförande Kjell Pettersson valde att inte ställa upp i partistyrelsen och att Håkan Blomqvist petades ner till suppleant. På SP:s par-tistyrelsemöte i helgen valdes ett nytt verkställande utskott på fyra personer, där dock ingen från göteborgsmajoriteten ingår. Man beslutade ock- så att kongressens dokument inte ska publiceras. Samtidigt offentliggjordes att SP:s Jan-Olov Carlsson kommer att kandidera på Vänsterpartiets valsedel i kommunvalet i Umeå, något som godkändes i efterhand av SP:s partistyrelse.

För RS är SP:s beslut på inget sätt avgörande.
AI var ett experiment som gav nya erfarenheter. RS kommer att ställa upp i höstens val, samtidigt som vi fortsätter arbetet tillsammans med andra goda krafter, inklusive medlem­mar i SP, i olika nätverk och kampanjer.
Det är ur ökad kamp och internationella impulser som ett nytt arbetar­parti kommer att bildas.

Per-Åke Westerlund

Gå med i RS – bli valarbetare

  • Gå med i Rättvisepartiet Socialisterna.
  • Bli valarbetare för RS.
  • Beställ hem Offensiv för försäljning.
  • Värva prenumeranter.
  • Ge ett bidrag till vår ekonomikampanj, PlusGiro 87 96 49-2.
rs@socialisterna.org   •   08-605 94 03

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!