”Ny metod ska fälla fler våldtäktsmän”?

2009-01-14 14:43:33
Något som gör mig fly förbannad är det rekordhöga antalet anmälda våldtäkter under 2008 på 5 000. Samtidigt som bara en bråkdel av dem som blivit våldtagna anmäler! Jämfört med år 2004 när antalet anmälningar låg på 2 631 har det alltså skett en fördubbling på fyra år.
”För att få fler gärningsmän dömda görs nu en storsatsning inom sjukvården”, skriver Metro 7 januari. Bara 1 procent av anmälningarna leder till fällande dom. Vidare skriver Metro att sjukvårdspersonal i bland annat Kalmar och Uppsala un­der våren 2009 ska få utbildning och tillgång till förbättrade hjälpmedel för provtagning och spårsäkring. Bra, men har de inte redan det?!!?

I  fjol bröt min nära vän med sin pojkvän som misshandlat, våldtagit och förtryckt henne i deras förhållande. Brytpunkten blev när polis stormade in i deras lägenhet efter att en granne ringt polisen vid min väns rop på hjälp under en misshandel. Pojkvännen ansågs så farlig att han sattes i polishäkte under största säkerhet, totalt isolerad i en må­nad. Min vän är stark och gick med på rättegång.
Men trots läkarintyg, vänners vittnesmål och polisvittne (!) friades pojkvännen på alla åtta åtalspunkter. Det stod inte bortom rimligt tvivel att det inte var min vän som var ”hysterisk” och ”kastat sig själv in i väggarna”.
Inte nog med att aset friades, han fick dessutom ut skade­stånd för den ”oproportionerliga” tid han suttit häktad! Medan min vän, som fick veta att hon genomlidit ett helvete helt i o­nödan i rättssalen mot den man hon älskar, var tvungen att övertala sin mamma om att hon inte skulle kontakta Hells An­gels för att ”skipa rättvisa”.

Så: 1) Ge sjukvårdspersonal allt de behöver i utbildning och hjälpmedel NU, kris eller inte! 2) Genusutbilda polis  och sätt upp speciella mottagningar för våldtagna, man ska inte behöva sitta i väntrummet bredvid någon som fått sin cykel stulen. Och 3) Ge kvinnojourer allt och mer därtill för att kunna ta emot kvinnor och barn som försöker komma ifrån en man som slår henne/dem.
Men inte minst så måste man se till varför det överhuvudtaget finns män som slår och varför det finns kvinnor som skuldbelägger sig själva.
Ju äldre jag blir desto fler kvinnor runt omkring mig har blivit våldtagna – av någon de träffat på krogen, på jobbet, i ett förhållande eller annan. Nästan alla tjejer jag känner har nå­gon gång haft sex fastän de egentligen inte ville. ”Det gjorde ingen skada och det gjorde ingen nytta”, som Björn Afzelius sjöng i låten Fröken Julie, tänker många. Kan tyckas konstigt, men växer man upp i ett patriarkalt samhälle där kvinnokroppen ständigt objektifieras så är det inte så lätt att låta bli att objektifiera sig själv. Klart som korvspad att könsrollerna vi pressas in i formar oss som individer.

Kvinnokamp är vad som behövs på ALLA skolor, arbetsplatser och i hela samhället för en förändring. Kvinnor och män måste tillsammans bekämpa sexism, manschauvinism, homofobi och kvinnoförtrycket.

//Lina Westerlund,
Rättvisepartiet Socialisterna Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!