Ny miljöskandal kring Northland

2013-10-08 11:06:31
Gruvbolaget Northland Resources har släppt ut 1 miljon kubikmeter gruvvatten i Muonio älv, en av Sveriges fem viktigaste laxälvar. Utsläppet tillsammans med att gruvtransporterna dammar mer än väntat gör att många boende har börjat oroa sig för miljökonsekvenserna.

– Man undrar ju hur det kan bli så här. Är det ekonomin som får ­styra före ekologin? Det fanns en tid före gruvan och det finns en tid efter den. Frågan är hur det livet kommer se ut för älven?, frågar sig Urban Kumpula, som bor intill Muonio älv, i NK den 18 september.
Det är just ekonomi som står bakom bräddningen av gruvvatten i älven. När bolaget redovisade sina gruvplaner var tanken att ett stort klarningsmagasin skulle byggas, 20-30 gånger större än det som finns idag.
Magasinet har dock inte blivit byggt och därmed tvingas bolaget släppa ut kontaminerat gruvvatten när det nuvarande magasinet inte räcker till.
Effekterna av utsläppen är osäkra. Klart är att den tillåtna mängden av ”grumlande ämnen” har överskridits och att halten ammoniumnitrat var tre gånger högre än vad bolaget angett. Medan ­tungmetaller försurar vattnet leder ammoniumnitrat till övergödning.
– För varje sak man inte gör och slipper betala pengar för, tjänar man pengar på istället, men då är det ju på naturens bekostnad det sker istället, kommenterade den kände fiske­profilen Gunnar Westrin i TV4 den 16 september.
Dessutom fortsätter den ekonomiska oron. Bolaget har blivit stämt på 10 miljoner dollar av ägare som anser att bolaget mörkade de ekonomiska problemen förra året. I september i år kom också en rapport om lägre produktion än ­väntat, på grund av försenade investeringar och lägre järnhalt än förväntat i malmen.

– Rättvisepartiet Socialisterna står för ett förstatligande av Northland Resources och alla gruvexploa­teringar. Detta behövs för att gruv­driften ska ske efter bevisade ­behov och med minsta möjliga påverkan på natur och människors liv, till exempel för jakt, fiske och renskötsel, säger Raymond Ohlson, distrikts­ordförande för Rättvisepartiet Socialisterna i Norrbotten.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!