Ny översvämningskatastrof drabbar Pakistan

2011-10-05 14:17:09
Den 10 augusti började monsunregnet falla. Regnet har orsakat översvämningar som täckt hela Sindhprovinsen, och också orsakat enorma problem i Mirpurkhas- och Badindistrikten.

Över 200 personer har dött när hundratals byar hamnat under vatten, när vattenmassor förstört skörden och 4,2 miljoner tunnland jordbruksmark. Bara i Mirpurkhasdistriktet har 200 000 människor tvingats fly och 30 000 hus blivit förstörda, samtidigt som 90 procent av all bomull, chili och alla sockerbetor har spolats bort.

Maginfektioner, malaria och hudsjukdomar förvärrar situa­tionen för de redan utsatta, som tvingas dricka och tvätta kläder
i vattnet från översvämningen. Många barn lider av hudinfektioner, som bölder och utslag.
Risken är överhängande för spridning av epidemier som tyfus, kolera, rödsot och bronkit.
Sammanlagt har runt 10 miljo­ner människor blivit direkt drabbade bara i Sindhprovinsen ensamt.
Pakistan drabbades av liknan­de översvämningar för ett år sedan och många hade inte hunnit återhämta sig innan årets flodvågor svepte fram över stora delar av landet än en gång.

Det kan verka som om det okontrollerbara monsunregnet är roten till problemet. Orsaken är snarare försummelser och misstag i planeringen av ”Left Bank Outfall Drain” (LBOD), ett dräneringssystem som har skapats för att underlätta bevattningen och minska salthalten i marken i den drabbade Sindhprovinsen. ­Under hela förra seklet blev det aldrig någon översvämning i södra delen av Sindh, eftersom monsunregnet leddes genom det naturliga dräneringssystemet. ­Detta blir nu totalt blockerat av LBOD, som förhindrar vattnet att rinna undan på ett säkert sätt.
CWI i Pakistan, Socialist Movement Pakistan, och medlemmar i fackfederationen Progressive Workers’ Federation Pakistan, skickade så fort monsunregnet kom ett team till det hårdast drabbade området, för att hjälpa offren för översvämningen.
De uppmanade folk att flytta till en säkrare plats och försåg över 200 människor med mat och medicin. Men det behövs mycket mer hjälp; människor behöver akut sjukvård och rent dricksvatten. Det kommer att ta lång tid för folket att återhämta sig. Regeringen måste förbättra dränering­en och helt göra om LBOD-systemet så att detta inte händer igen.
Louise Strömbäck

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!