Ny proteströrelse krävs mot gruvexploatering på Österlen

2018-10-10 11:04:34

foto: Sigfrid Lundberg / Flickr CC
Stora delar av det österlenska landskapet är åter hotat av ett massivt gruvprojekt.

För snart 20 år sedan hindrades det engelsktägda företaget Geoforum Scandinavia AB från Ludvika att öppna gruvor på Österlen efter att ha fått tillstånd av Bergsstaten att leta efter mineralerna zink, koppar och silver. Nu hotas Österlen återigen.

Den påtänkta mineralbrytningen för 20 år sedan skulle ske i öppna dagbrott och innebära stor negativ miljöpåverkan. En proteströrelse under parollen ”Inga gruvor på Österlen” bildades och lyckades till slut stoppa företaget från att starta gruvdrift. En protestgala med över 4 000 deltagare fick till sist företaget att ge upp sina planer.
Nu har proteströrelsen väckts till liv igen efter beskedet att det engelska företaget Scandivanadium Ltd ansökt om undersökningstillstånd att göra provborrningar och markundersökningar efter bland annat uran och vanadium i tre olika områden på sammanlagt drygt 200 kvadratkilometer. Områdena ligger i Simrishamns och Tomelilla kommuner och innefattar bland annat ett naturreservat. Även Ystads och Sjöbos kommuner berörs. 

Bergsstaten har redan gett företaget Scandivanadium undersökningstillstånd för två områden på drygt 40 kvadratkilometer. Scandivanadium, som bildades i våras, har två aktieägare och sköts via ett bolag i Malå i Västerbotten, Scott Geological AB.
Vanadium används idag för tillverkning av batterier och man vet sedan tidigare att alunskiffern på Österlen innehåller den åtråvärda metallen. Om företaget tillåts att börja sina undersökningar kommer värdefull natur att offras, med avverkning av skog, terrängkörning med fordon och borrning. Med andra ord, skövling av värdefull natur.

Återigen vill privata gruvföretag, med Bergsstaten och minerallagen som stöd (den tillkom år 1637 och har i praktiken inte reviderats sedan dess), bryta värdefulla mineraler för att göra stora vinster. Ingen hänsyn tas till miljö- eller naturpåverkan – vinsterna styr allt.
I juli hölls ett första protestmöte på Österlen som samlade lokala politiker och boende där man protesterade mot gruvplanerna, men ännu har ingen stark rörelse som för 20 år sedan formats.

Rättvisepartiet Socialisterna stödjer kampen mot privata gruvintressen, mineralexploatering och miljöförstöring. En ny stark rörelse måste till för att rädda Österlens natur.
• Inga gruvor på Österlen.
• Offentligt ägande av naturresurserna.
• Vinstjakten förstör miljön – för en globalt planerad ekonomi i samklang med naturen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!