Ny undersökning: ”Försäkringskassan bluffar”

2010-06-09 13:43:42
Försäkringskassan har flera gånger bluffat på ett sätt som gynnar regeringens politiska agenda. Det är slutsatsen av en undersökning som redovisas i senaste numret av tidningen Dagens ETC.

Undersökningen är utförd av tre företrädare för sociala organisationer: Patrik Larsson och Jenny Fjell för Nätverket Resurs, Maria Werme för Nätverket Slussarna och Gertie Gladnikoff för Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt.
De har bland annat granskat uppgiften i det pressmeddelande som Försäkringskassan nyligen gick ut med angående de som utförsäkrades från sjukförsäkringen kring årsskiftet.
Enligt Försäkringskassan hade hälften av dem som utförsäkrades från sjukförsäkringen kring årsskiftet och som anmält sig till Arbetsförmedlingen, kommit tillbaka till arbetsmarknaden.
Det ger en positiv bild av denna kritiserade ”reform”, men enligt undersökningen innehåller Försäkringskassans pressmeddelande allvarliga fel: ”De allra flesta i den här gruppen hade arbetat deltid redan tidigare och 80 procent av dem med sjukförsäkring.”

Tvärtemot vad Försäkringskassan påstår, har arbetstiden minskat i den här gruppen, enligt de tre utredande organisationerna, som också konstaterar:
– Hela två tredjedelar av dem som haft sjukpenning på deltid tvingades gå ner i arbetstid på grund av hälsan efter sjukförsäkringen.
Något annat som utredarna är kritiska till att Försäkringskassan inte meddelade, är att 99 procent av de som utförsäkrades genom denna ”reform” också tvingades avbryta sjukvård och medicinsk rehabilitering för att börja jobba.

Utredarna pekar i sin artikel i ­Dagens ETC på andra exempel på hur man menar att Försäkringskassan ”blandar ihop siffror” – som när man räknat in samtliga personer som fått någon form av ersättning från sjukförsäkringen när man angett antalet människor som förtidspensionerades varje dag.
Dessa pressmeddelanden från Försäkringskassan har i de flesta fall kablats ut utan kritisk granskning av de stora media.

Christer Bergström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!