Ny valomgång i Chile 15 december

2013-12-02 14:47:17
Söndagen den 17 november hölls presidentvalet i Chile.

Som väntat tog Michelle Bachelet, från koalitionen Nueva Mayoría, ledningen. Hon fick 46 procent av rösterna i valet, trots 8 motståndare. På andra plats kom Evelyn Matthei från det högerextrema partiet Unión Demócrata Independiente (Självständiga Demokratiska Unionen) med 25 procent.
Men eftersom ingen av kandidaterna fick över 50 procent blir det en andra valomgång den 15 december. Då kommer valet att endast stå mellan Bachelet och Matthei.
I presidentvalet stödde Socialismo Revolucionario (CWI i Chile) Marcel Claude, som var den av presidentkandidaterna som står längst till vänster och som fick 2,81 procent av rösterna.

Socialismo Revolucionario ställde även upp med egna kandidater i valet till senaten respektive regionfullmäktige i Santiago.
Celso Calfullan, kandidat till regionfullmäktige i Santiago, fick ­hela 16 500 röster, och Patricio Guzmán, som ställde upp i valet till senaten, fick 13 000 röster.
Tyvärr röstade inte ens hälften av de röstberättigade i landet i valet; hela 51,4 procent valde att inte ­rösta. En liten del av dem är radikala studenter som bojkottar valet då de anser att ingen av kandidaterna representerar dem.
Det visar på att det behövs ett socialistiskt alternativ som kämpar för arbetares, studenters, ungas, fattigas och pensionärers intressen, ­inte för storföretagens och de utländska investerarnas intressen.
Trots att Socialismo Revolucionario är ett så pass litet parti fick de två kandidaterna tillsammans nästan 30 000 röster, vilket visar på det sug efter politiska alternativ som finns.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!