Nya avslöjanden om TTIP-avtalet

2016-05-04 15:53:21


Merkel och Obama gör allt för att få igenom frihandelsavtalet TTIP som, om det sluts, kommer att innebära att kapitalismen får nya politiska och juridiska vapen för fortsatta avregleringar och privatiseringar.

TTIP-avtalet som USA och EU håller på att slutförhandla om går storbolagens ärende mot arbetarskyddet, miljön, djurrätt och demokratiska fri- och rättigheter.

Runt om i Europa och USA växer motståndet mot TTIP-avtalet (Transatlantic Trade and Investment Partnership) som inte bara är världens största handelsavtal, utan också ska reglera en rad andra frågor mellan USA och EU. Enligt planerna ska förhandlingarna om TTIP-avtalet, som sker bakom stängda dörrar utan insyn, vara klara innan USA:s president Barack Obama lämnar Vita huset nästa år. 

TTIP-avtalet har mötts av ett massivt motstånd från fackföreningar, miljöorganisationer och gräsrotskampanjer runt om i Europa och i USA (bland annat säger Bernie Sanders nej till TTIP). Men i Sverige har ledningen för samtliga tre fackliga centralorganisationer – LO, TCO och Saco – gett sitt stöd till avtalet och dess företagsvänliga dagordning.

I veckan kom ny ammunition mot TTIP-avtalet från nederländska Greenpeace som läckte 16 dokument från de pågående förhandlingarna. Merparten av dokumenten var utkast till olika kapitel i avtalstexten och ger för första gången en möjlighet att jämföra USA:s och EU:s hållning.

De läckta dokumenten har skapat panik bland EU-topparna som en efter en antingen hävdat att de läckta texterna är ”ofullständiga och missvisande” eller som EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström (Liberalerna/FP) arrogant bara har avfärdat det hela som ”en storm i ett vattenglas”.

 Men som Greenpece skriver:  

”Finns det ingenting i de läckta texterna som handlar om att skydda klimatet. Ur miljösynpunkt är det framförallt fyra aspekter som är allvarliga:

  • Inget av de läckta kapitlen hänvisar till den del av GATT-avtalet som tillåter att länder har handelsregler för att skydda människors, djurs och växters liv och hälsa.
  • Det finns ingenting i de läckta texterna som handlar om att skydda klimatet. Till exempel finns inget som förhindrar import av oerhört klimatskadlig tjärsand.
  • Försiktighetsprincipen nämns inte i något av de läckta kapitlen. Det gör det svårare för lagstiftare att skydda allmänheten från till exempel skadliga kemikalier.
  • Företag i USA får omfattande möjlighet att påverka lagstiftningen i EU på ett tidigt stadium och vice versa.”

Den 23 april, dagen innan USA:s president Barack Obama och Tysklands förbundskansler Angela Merkel skulle öppna Hannover Trade Show, världens största industri- och  handelsmässa,  demonstrerade omkring 90 000 personer mot TTIP-avtalet och dess ”tvilling” CETA-avtalet, som EU har förhandlat fram med Kanada.

Demonstrationen i Hannover blev mycket större än vad de hundratalet organisationerna som arrangerade marschen hade räknat med. I tåget gick fackliga aktivister och miljökämpar tillsammans med bland annat medlemmar i Die Linke (Vänsterpartiet). 

Mobiliseringen i Hannover föregicks av att en kvarts miljon människor hade demonstrerat mot TTIP-avtalet i Berlin i oktober ifjol. I Tyskland är det numera endast 17 procent som är positiva till avtalet, enligt en färsk opinionsundersökning.

TTIP-avtalets syfte är att undanröja alla hinder för storbolagens investeringar och handel.

Storbolagens intresse kommer att stå över ländernas lagar och regleringar. Med hänvisning till ”investeringsskydd” kan bolagen vända sig till internationella skiljedomstolar om staterna genomför en politik som går ut över investerarens förväntade vinst.  

Om TTIP-avtalet införs ger det kapitalismen nya politiska och juridiska vapen för fortsatta avregleringar och privatiseringar. 

  • Stoppa TTIP-avtalet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!