Nya avtalet ett svek mot lärarna

2012-10-05 22:30:02

foto: Sebastian Olsson
Den 28 september demonstrerade lärare landet runt mot svekavtalet.

Bland lärarna är ilskan stor mot det nya fyråriga löneavtalet som blev klart onsdagkväll den 26 september.

– Det är bedrövligt att man inte gjorde mer. Man borde inte ha gått med på 4, 2 procent utan tryckt på för tiotusen kronor. Det är många som haft inställningen att nu är det ’strejk’, sa Maria Haglind-Jonssonson, lärare på Angeredsgymnasiet dagen efter att svekavtalet undertecknades.
– Jag har varit redo för strejk. Som arbetande lärare känner jag mig sviken, kommenterade hennes kollega Anneli Styf.

– På torsdagmorgonen den 27 september sa vi ironiskt till varann ungefär så här: Var du uppe sent igår och firade avtalet?! Ingen jag har pratat med, inklusive mig själv, känner sig nöjd med avtalet, berättar Therese Lindberg, lärare i Sundsvall, och fortsätter:
– Jag har alltid haft respekt och förtroende för Lärarnas Riksförbund ordförande Metta Fjelkner, men när hon uttalar sig om att ”det är ett bra avtal, hjärtat ville säga nej, men hjärnan ville säga ja”, så känner jag mig faktiskt lite sviken. Många var beredda på strejk. Det enda positiva är att avtalet kan sägas upp efter 2 år.
– Positivt kan väl också vara att en utredning ska startas angående lärarnas arbetsuppgifter och arbetsbelastning.
– Här i Sundsvall sa 87 procent att de känner att de inte hinner med sitt jobb.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!