Nya dråpslag för glesbygdens vård

2018-03-28 12:43:02

foto: David Hall / Flickr CC
En ambulansresa på 20 mil för läkarvård är helt oacceptabelt.

Strax innan vårdpersonalen i Strömsund skulle sluta för helgen den 16 mars fick de ett mejl från en chefsperson som skakade om dem ordentligt. Några dagar senare, måndag den 19 mars, skulle jourläkartiden dras ner med två timmar på vardagar och fyra timmar på helgerna. För bara några år sedan fanns läkare tillgänglig dygnet runt. 

Regiondirektören Hans Svensson säger att han tar till sig kritiken att informationen kom ut sent. Neddragningarna är enligt honom ett test för att se hur man kan förbättra verksamheten. En så här drastisk neddragning skulle enligt honom kunna vara en del i ett förbättringsarbete.
Kommer någon in efter att jourläkaren har avslutat sitt pass kan personalen rådfråga läkare på telefon, något regiondirektören anser helt tillfredsställande.
Det är en syn som absolut inte delas av personalen. Sjuksköterskan Stina Andersson gick i taket och skrev ett osande inlägg på sociala medier.
Stina Andersson, som jobbar halvtid på ambulansen, säger att det inte är ovanligt att Strömsundsambulansen tvingas köra upp till 20 mil enkel resa till Östersund med en person som behöver läkarvård. Då kommer man till en redan överbelastad akutmottagning som redan idag har många primärvårdspatienter från Strömsund. De kommer bara att bli fler.

De här nedskärningarna sker utan regionpolitikernas vetskap. Oppositionsrådet Elin Lemon (C) tycker att det är märkligt att ansvariga politiker inte var informerade. Regionrådet Ann-Marie Johansson (S) är av en annan åsikt. Hon känner sig trygg med att verksamheten gör det man ska göra och att det är patientsäkert. Om politikerna skulle gå in och ha åsikter skulle det vara ministerstyre anser hon. Ett bekvämt sätt att slippa ta impopulära beslut.
I ett glesbygdslän som Jämtland måste hälsovården och invånare tillåtas kosta mer än i tätare befolkade områden. Det är något statliga beslutsfattare måste inse. Det kan inte vara rimligt att en kommun av Strömsunds storlek inte har en jourläkare kvälls- och nattetid.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!