Nya EU-murar istället för säkra flyktvägar

2015-09-30 14:40:39
”Istället för en ansvarsfull och human respons på flyktingkrisen vid Europas gränser sattes fokus på hur man ska försöka stoppa flyktingströmmarna”. Så sammanfattade Human Rights Watch EU-regeringarnas senaste möte om flyktingkrisen. 

Det var ett splittrat EU-­möte som i förra veckan beslutade att fördela 120 000 flyktingar bland EU:s medlemsländer under de kommande två åren. Det är väldigt få i jämförelse med att drygt en miljon människor under stora umbärande och med fara för livet kommer att korsa Medelhavet för att söka asyl i Europa i år och under 2016, enligt FN:s flyktingorgan UNCHR. 

EU-ledarna var dock eniga om att bygga murar för att hindra människor att fly till Europa. EU:s gränskontrollbyrå Frontex och Europol ska rustas upp,  en gemensam politik för snabbavisningar ska utarbetas och nya åtgärder med syfte att förhindra flyktingar från exempelvis Afrika att nå Europa. Vidare ska EU utarbeta en lista över ”säkra länder” som flyktingar omedelbart kan skickas tillbaka till.

”Nu ligger fokus på ett ordentligt skydd av våra externa gränser och extern hjälp till flyktingar och länder i vår närhet”, sade EU:s ordförande Donald Tusk efter mötet. Mer gränskontroller och högre murar istället för säkra och legala flyktvägar in i Europa betyder nya dödsoffer. Hittills i år har 2 900 flyktingar dött på väg till Europa.

Trots EU:s alla hinder kommer människor på flykt undan krig, förtryck och fattigdom. Kampen för att riva Fort Europas murar är direkt sammankopplad med kampen mot EU:s högerpolitik. Det saknas inte pengar för att skapa jobb, välfärd och bostad till alla. Enbart de svenska storbolagen, inkluderat bankerna, gjorde en vinst på närmare 100 miljarder kronor sista kvartalet i fjol och vinsterna fortsätter att stiga. I övriga Europa ser det likadant ut – börsbolagen gör rekordvinster samt har kassakistor som rymmer tusentals miljarder kronor. Samtidigt har de superrika blivit fler och rikare. Sedan år 2009 har antalet dollarmiljardärer i EU fördubblats – från 149 till 342 individer. 

 

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:

  • Riv Fort Europa. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Avskaffa Dublinförordningen. 
  • Masskampanjer mot rasism och mot skuldbeläggning av flyktingar. 
  • Försvara rätten till asyl. Stoppa tvångsutvisningarna. 
  • Flyktingamnesti – nu.
  • Gemensam kamp för jobb, välfärd och bostad.
  • Internationell solidaritet: Global kamp mot imperialismens krig och plundring. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!