Nya gymnasieskolan fungerar inte!

2013-04-24 15:17:45
Den nya gymnasieskolan (gy2011) och det nya betygssystemet sätter en enorm press på de unga runt om i Sverige.

Enligt SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) är den nya gymnasieskolan (gy11) underfinansierad med ungefär 675 miljoner kronor för år 2012. Skolans resurser räcker helt enkelt inte till.
Vi har pratat med en elev på det estetiska programmet i ­Luleå, Samuel Zakrisson. Han är en av dem som har drabbats hårt av den nya gymnasieskolan. Han valde estetik och media, blev lovad en inriktning som skulle ge kunskap för vidare studier inom ämnet, men det löftet bröts i slutet av hans första år på gymnasiet.
– Det känns som om att skolan har ljugit för mig. Jag kommer ha det mycket svårare att söka vidare på grund av att jag inte får någon fördjupning i mediaämnena. Jag valde media för att få en utbildning i fotografi, men det lär ju inte hända nu.
Det är tydligt att systemet ­inte funkar, att det är ­underfinansierat och ohållbart.
Flera kurser i Luleå Gymnasie­by har blivit nedlagda på grund av att skolan inte har råd, eller vilja, att betala lärarnas löner. Detta gör att många elever, liksom Sa­muel, känner sig lurade och tappar motivation och förtroende för skolan.
Man hör ofta att ”pengarna inte finns”, men sanningen är att de finns – i bland annat höga politikerlöner och skatteparadis. Bredden inom skolan minskar och elever och lärare prioriteras bort, men de rikaste blir ännu rikare.
Elevkampanjen står för en hö­gre lärartäthet och färre elever per klass. Mindre press på både lärare och elever, sänkt ­studietakt och prioritering av skolan över hela landet!
Linn Mäkelä
Liza Ekersund

Elevkampanjen Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!