I snitt över staden kräver bolagen 4 – 4,6 procents höjning, vilket är upprörande i sig. För Stockholmshems del är det 68 miljoner kronor som bolaget har tänkt sig ta in, varav 50 miljoner kronor är ren avkastning till ägarna.
Vänsterpartiet har avslöjat mycket av hyckleriet från stadshushögern. Bland annat det löjliga påståendet från bostadsborgarrådet Joakim Larsson att politiker inte lägger sig i hyresförhandlingarna, när det är just den moderatledda koncernen Stadshus AB (där Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem ingår) som har krävt tio miljarder kronor i intäktskrav för 2012.
Det rör sig även om fortsatta ombildningar och utförsäljningar till privatvärdar. Hyresgäster ska få betala för att förstärka stadens kassa.
Inte nog med plundringen av hyresgästerna, bolagen tar också tillfället i akt att spä på klassuppdelningen. För innerstan kräver man som i Svenska Bostäders fall 6,9 procents höjning, för närförort 4,9 procent och för ytterstaden 1,9 procent. Man hänvisar till Stockholmsmodellen, där hyresdifferentiering är en av flera faktorer.
Stockholmsmodellen har arbetats fram av bostadsbolagen och Hyresgästföreningen tillsammans. Men nu har Hyresgästföreningen hoppat av i protest mot vad Terje Gunnarsson med rätta kallar ”marknadshyror”. Bolagen hänvisar till att det är kö till deras lägenheter och därför har de rätt att höja hyrorna så mycket, motsvarande efterfrågan – d v s marknadshyror.
Nätverket Rädda Hyresrätten demonstrerade för två år sedan mot den nya hyreslagen som numera är genomförd och som öppnar upp för marknadshyror och som möjliggör för allmännyttan att vinstmaximera. Inget riksdagsparti deltog i kampen och bara Vänsterpartiet i riksdagen röstade emot lagen.
Vid den tiden påstod alla, så väl ansvarig minister Mats Odell som Hyresgästföreningen, att det inte alls var frågan om marknadshyror. Rädda Hyresrätten manade Hyresgästföreningen att ta kamp mot lagförslaget, men istället valde Hyresgästföreningen att samarbeta och skrev ett gemensamt förslag med SABO som låg till grund för den nya lagen.
Som kompensation för sina fatala misstag måste Hyresgästföreningen nu med full kraft slå tillbaka hoten om chockhyreshöjningar. Lokala Hyresgästföreningen Rönnbärsgården skriver i ett uttalande:
”Det är dock inte för sent att sätta hårt mot hårt mot bostadsbolagen. Hyreskraven ska förhandlas. Tidigare förhandlingar har kunnat halvera hyreshöjningar. Om Hyresgästföreningen nu verkligen tar vara på det massiva kollektiv som vi hyresgäster utgör och verkligen manar till kamp – med aktivt deltagande från hyresgästerna helst i massprotester – så kan hyreskraven pressas ner rejält. Vi anser inte att någon hyreshöjning alls är motiverad då SB:s samt övriga bostadsbolags kassor är fulla.”
Elin Gauffin