För att möta nya EU-direktiv samt regeringens krav på en alltmer kommersiell finansiering av kollektivtrafiken har Lundinutredningen lagt ett förslag som man kallar ”Trafikförklaringsmodellen”.
Den går i korthet ut på att trafik inte längre endast ska upphandlas med koncession i trafikområden enligt rådande modell.
I framtiden ska en upphandling ske i tre steg. För det första läggs en trafikplan av huvudman (t ex SL i Stockholms län), därefter får operatörer lägga kommersiella bud på linjer och avgångar.
Efter första budgivningssteget görs en utvärdering. Kommersiellt olönsam trafik som ej ”sålts” läggs ut som en allmänfinansierad trafikupphandling. Operatörerna lägger bud enligt dagens modell.
Det tredje steget består i att oberoende bolag, med allmänt linjetrafiktillstånd, när som helst kan ”uppfin- na” nya linjer och börja köra dem mot biljettintäkterna. Det enda som krävs är att huvudman informeras en månad innan linjen börjar trafikeras och minst tre månader innan en eventuell nedläggning av linjen.
I och med att upphandlingar på detta sätt gäller linjer och till och med separata avgångar, försvinner de sista resterna av en samhälleligt kontrollerad, offentlig infrastruktur gällande kollektivtrafiken. Vi förare i Stockholm har ju också vunnit rätten till personalövertaganden i upphandling av busstrafik. Detta är speciellt viktigt eftersom Las (Lagen om anställningsskydd) inte ger sådan rätt vid operatörsbyten. Denna rätt riskerar nu att försvinna. Det finns ingen som är anställd för att köra bara en linje.
Lundinutredningen som gäller all kollektivtrafik, båt, buss och spår, kommer med ett slutbetänkande under hösten. Kommunal Trafiksektionen tar nu initiativ till en gemensam, tvärfacklig temadag i slutet av augusti.
Peter Boström
Klubbordförande Kommunal Södertäljebuss