Nya hyreslagen synades

2011-03-30 16:17:58
I måndags hade Nätverket Gemensam Välfärd i samarbete med Nätverket Rädda Hyresrätten anordnat ett seminarium i Stockholm om framtida hyressättning.

På seminariet medverkade representanter från Hyresgästföreningen (HGF), Nätverket för Hyresgästernas Boendetrygghet (NHB) och Nätverket Järvas Framtid (NJF).  Dessutom Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi vid KTH, och riksdadsledamöterna Anti Avsan (M) och Katarina Köhler (S).
Sedan 1 januari i år finns en ny lag gällande hyresrättsboendet som form. Lagen innebär  bland annat att hyrestaket försvunnit och att allmännyttan ska drivas affärsmässigt med marknadsmässiga avkastningskrav.
Genom att allmännyttan inte längre är normerande i hyressättningen kan hyrorna saxas upp genom att vilken värd som helst kan ansöka hos hyresnämnden om att få höja hyran med 5 procent över den högsta på samma ort.
En skyddsregel skyddar dock från högre hyreshöjning än 8,5 procent per år. Men denna gäller inte vid ny- och ombyggnationer. Där är det fortfarande fritt fram att byta ut fullt fungerande inredning mot ny i sämre kvalitet, kalla det standardhöjande åtgärd och ta ut 40, 50 eller varför inte 75 procent ökad hyra som den som hotade i Husby för tre år sedan.
Hyresgäster har enligt Ragnar von Malmborg, NHB, i snitt 25 procent lägre inkomster än bostadsrättsinnehavare. Det finns med andra ord endast små möjligheter för dessa att bo kvar med dylika bokostnader.
Arne Johansson från NJF tog upp något de flesta inte känner till: Skattediskrimineringen för hyresrätter med 2 000 kr per månad för 100 kvm. Om detta förs ingen debatt påpekar han. Nu när miljonprogramsområdena ska renoveras väntar, bland annat genom denna orättvisa beskattning, en fattigdomsfälla av gigantiska mått.
De inbjudna politikerna gav ett enligt mitt tycke klent intryck. De var dåligt insatta i sak och lyckades på vanligt manér undvika att svara på de raka och enkla frågorna.

Kära hyresgästgrannar, ta för säkerhets skull egna initiativ. Gå med i, eller starta ett nätverk för att rädda hyresrätten. Ensam är inte stark, det är vi tillsammans.
Agneta Sundström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!