Nya JAS istället för välfärd

2013-01-28 12:42:13
I mitten av december i fjol beslutade riksdagen att ge regeringen klartecken för köp av en ny version av stridsflygplanet JAS 39 Gripen.
Det handlade då om att Försvarsmakten skulle få 40 till 60 nya stridsplan. Bara Miljöpartiet röstade emot. Vänsterpartiet lade ner sin röst.
Med riksdagsbeslutet i ryggen kunde sedan regeringen i förra veckan ge Försvarsmakten klartecken att beställa 60 nya JAS 39 Gripen (super-JAS).
Kostnaden för detta projekt har beräknats till hisnande 90 miljarder kronor över 30 år och är en av de största försvarsaffärerna i Sverige i modern tid.
”Det här landar på en kostnad på sannolikt mer än 40 000 kr för varje familj i landet”, kommenterade Miljöpartiets Gustav Fridolin i en Dagens Industri-intervju den 17 janauri.

Regeringsbeslutet låg helt i linje med vad Försvarsmakten ansåg sig behöva för ”sina operativa behov” (den moderate försvarsministern Karin Enström den 17 januari).
Men försvaret har också flaggat för att man kanske behöver så många som 80 nya JAS i framtiden.
Redan 2010 började den inhemska försvarsindustrin och de militära höjdarna lobba för ett nytt JAS-plan. En lobby som till sist alltså betalade sig, med råge.

Anledningen till lobbykampanjen för ett nytt JAS, var bland annat att försvarskoncernen Saab ”började få tomt i sina orderböcker. Försäljningen av plan till Sydafrika hade flera år på nacken och den ena affären efter den andra gick om intet. Om inte det svenska flygvapnet beställde nya plan skulle företaget få svårt att överleva. Därför intensifierade det Wallenbergägda Saab sina kontakter med ledande politiker, enligt flera källor. De använde en väl beprövad retorik som flera gånger tidigare bitit på företrädare för olika politiska läger: ”Om inte Sverige beställer nya plan kommer unik kompetens gå förlorad, massor av arbetstillfällen försvinna och Sverige kommer på sikt tvingas köpa dyra utländska stridsflygplan” (tidningen Fokus den 25 september 2012).

Nya JAS jämte exempelvis regeringens beslut innan jul om att Försvarsmakten ska få anskaffa ett nytt luftvärnsrobotsystem – RB 98 – är såväl en väldig subvention till vapenindustrin som en signal om att regeringen och Socialdemokraterna är beredda att öka anslagen till militären.
Det blir robotar och stridsflygplan istället för välfärd och jobbsatsningar. Men högern vill ha än större anslag till det så kallade försvaret.
Samtidigt intensifierar etablissemanget sina ansträngningar för att Sverige ska bli med i Nato. Den senaste så kallade Folk och försvarskonferensen i Sälen blev till en oblyg tillställning för ett svenskt medlemskap i Nato.
Överbefälhavarens (ÖB) Sverker Göranssons påstående om att Sverige bara har en veckas försvar, är endast ett uttryck för att allt mer öppna kampanjen för Natoanslutning – bara Nato kan ”skydda” Sverige – och en begäran om höjda försvarsanslag.
Efter ÖB:s uttalande tog regeringen och Socialdemokraterna ytterligare ett steg mot medlemskap i Nato genom att öppna för att Sverige går med i Natos insatsstyrkor.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger nej till militär upprustning och fortsatt satsning på vapenexport till diktaturer. Vi säger nej till super-JAS, vapenexport och fortsatt miljardrullning till det så kallade försvaret, som årligen får ett anslag på 40 miljarder kronor och vars huvudinriktning är deltagande i Natos och EU:s nykoloniala insatsstyrkor och militära ingripanden. Krigsmaterialindustrin måste omedelbart förstatligas så att den kunskap och teknik som finns kan användas för en alternativ och samhällsnyttig produktion.
Global kamp mot imperialismens plundring och krig – för en socialistisk värld.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!